Természetjárók napja

2022.09.25. 18:35

Kiemelt feladat a természet megóvása

Az agrártárca és a Magyar Természetjárók Szövetsége immár tíz éve áll „kiemelt szakmai kapcsolatban” egymással.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai, a természet megóvása kiemelt feladat – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára szombaton a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

Rácz András hozzátette, hogy a természetvédelmi bemutatás Magyarországon az elmúlt évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül, amivel párhuzamosan növekedett a nemzeti parkok népszerűsége is.

Ezek rekreációs értéke kiemelkedő, és nemcsak a természetvédelem területén töltenek be nélkülözhetetlen szerepet, de kiterjedt infrastruktúrájukkal a természetvédelmi bemutatás és a környezeti nevelés területén is rendkívüli jelentőségük van

– idézte a kommüniké Rácz Andrást, aki jelezte, hogy az agrártárca és a Magyar Természetjárók Szövetsége immár tíz éve áll „kiemelt szakmai kapcsolatban” egymással.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a szervezetek közötti adat- és információcsere elengedhetetlen a közös, minőségi munka érdekében, amely kiterjed a különböző látogatói statisztikák, az igény felmérési kimutatások, a természetjárást érintő kutatási eredmények és a térinformatikai adatbázisok megosztására.

A közlemény szerint a 34. Természetjárók Napja során elismerték a szervezett természetjárás fejlesztésében résztvevők munkáját.

A Magyar Természetjáró Szövetség a magyarországi szervezett természetjárás egyik legjelentősebb képviselője, tevékenysége az egészséges életmód és a természetjárás népszerűsítése mellett magában foglalja a gyalogos, kerékpáros, vízi-, barlang-, sí-, illetve hegymászó túrákat is – ismertette a szaktárca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában