Nyolc ágazat

2022.11.28. 23:25

Ezekben a szektorokban lehet félmillió forint fölött keresni

Az informatikusok, a mérnökök és az orvosok keresnek ma a legjobban Magyarországon.

1936499869

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Szeptemberben már 8 ágazatban haladta meg a félmillió forintos nemzetgazdasági átlagot a bruttó keresetek értéke, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Továbbra is a kommunikációs és az pénzügyi, biztosítási szektorban lehet a legjobban keresni, előbbiben 838 ezer , utóbbiban 802 ezer forint volt a legutóbb az átlagkereset. Abban sincs változás, hogy még mindig megéri mérnöknek lenni Magyarországon, a harmadik helyen ugyanis a szakmai, műszaki tudományos ágazat található bruttó 704 ezer forint az átlagbérrel, majd őket követi a villamos, gáz-, gőzellátás, légkondicionális szektor 681 ezer forinttal - írja a vg.hu.

Az orvosok béremelése okozta viszont az elmúlt évek a legszembetűnőbb változását a bérstatisztikai adatokban, 2019 elejéhez képest megduplázódott a humán, egészségügy területen az átlagkereset,

így a 665 ezer forintos átlagbérrel ma már az ötödik legjobban fizetett szektor az egészségügy, annak ellenére, hogy jövőre jön az újabb, utolsó emelés és a szakdolgozók bérrendezése is hátra van.

Ezzel pedig megelőzött olyan ágazatokat, mint a bányászat, feldolgozóipar vagy a közigazgatás, amelyek ugyancsak még a félmilliós átlag fölött találhatók.

Forrás: KSH

Szót kell ejteni még a legrosszabbul kereső ágazatokról is, sajnos – egyelőre – ide tartozik az oktatás, ahol 448 ezer forint az átlagbér, bár jövőre ezen a téren is változás várható, amennyiben megérkeznek az uniós források, akkor a kormány által vázolt menetrend szerint megkezdődik az ütemezett bérfejlesztés. De a szállítás, raktározás, az építőipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem és a vendéglátás területe is a hátsó traktusban található, ez utóbbiban az átlagbér mindössze 322 ezer forint. A szociális ellátás ágazatban a legrosszabb a helyzet, ott mindössze 267 ezer forint az átlagbér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában