Kapcsolatépítés

2022.11.03. 09:25

Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Laosz megbízható partnerségéből (videó)

Szijjártó Péter a laoszi kollégájával, Szaleumxay Kommaszittel közös sajtótájékoztatóján mindenekelőtt az ukrajnai háborúról beszélt, rámutatva, hogy noha regionális fegyveres konfliktusról van szó, annak negatív hatásai világszerte érezhetők.

Szijjártó Péter Saleumxay Kommasith laoszi külügyminiszterrel tárgyal 2022. november 3-án

Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Fotó: MARTON_KIRALY

Mindkét fél sokat profitál a Magyarország és Laosz közötti megbízható, kiszámítható partnerségből, amelynek jelentősége még inkább felértékelődik a jelenlegi, rendkívüli kihívásokkal teli nemzetközi körülmények között – közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a laoszi kollégájával, Szaleumxay Kommaszittel közös sajtótájékoztatóján mindenekelőtt az ukrajnai háborúról beszélt, rámutatva, hogy noha regionális fegyveres konfliktusról van szó, annak negatív hatásai világszerte érezhetők.

„Hiába választ el minket több ezer kilométernyi távolság, mindketten ugyanazt akarjuk ebben a helyzetben, ez pedig a béke. Mindkettőnknek az az érdeke, hogy a háború Ukrajnában minél előbb véget érjen és minél előbb béke legyen” – szögezte le.

Kiemelte, Magyarország és Laosz számára is rendkívül károsak azon döntések, nyilatkozatok, amelyek az eszkaláció kockázatával járnak, ráadásul a szomszédságban a konfliktus súlyosbodásának veszélye is sokkal nagyobb.

„Tisztelettel arra kérjük a nemzetközi közösséget, hogy végre fejezzék be az eszkaláció veszélyével járó nyilatkozatokat, döntéseket, és koncentráljon mindenki a békére” – mondta.

SZIJJÁRTÓ Péter; SZALEUMXAY, Kommaszit
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszter kicserélik a dokumentumokat a megállapodás aláírásán Budapesten 2022. november 3-án
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Szijjártó Péter ezt követően a kétoldalú gazdasági együttműködést méltatta, amely szerinte enyhíteni tud a háború és a „kudarcot vallott” szankciós politika okozta nehézségeken.

Közölte, magyar vállalatok az élelmiszeripar, a vízgazdálkodás és az informatika területén jelenleg 80 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre egy kötött segélyhitelprogram keretében a délkelet-ázsiai országban, és már megkezdődött a negyedik hasonló program előkészítése is.

Körülbelül 10 milliárd forint értékben magyar cégek fejlesztik az elektronikus személyi igazolványok rendszerét, 30 milliárd forint értékben átfogó élelmiszerbiztonsági rendszert hoznak létre, valamint 40 milliárd forint értékben víztisztítóműveket építenek a főváros ellátásának biztosítására – sorolta.

Aláhúzta: a vállalati jelenlét indokolttá teszi a beruházásvédelmi megállapodás megkötését, amelyről sikerült is megegyezni.

Elmondta, hogy a találkozón felsőoktatási együttműködési megállapodást írtak alá a 2023 és 2025 közötti időszakra vonatkozóan, s továbbra is évente 150 ösztöndíjat fognak biztosítani laoszi hallgatóknak a magyarországi egyetemeken.

Újságírói kérdésre válaszolva a földgázbeszerzésekről hangsúlyozta, hogy a tőzsdei árak akkor a legmagasabbak, amikor magas a kereslet, márpedig az augusztus betárolási időszak, így hatalmas volt a kereslet. Mostanra ugyanakkor mindenki feltöltötte a tárolóit, csökken a kereslet, alacsonyabb az ár, a fűtési szezont követően viszont újra megkezdődik a betárolás, ami az árak növekedésével jár majd – mutatott rá, hozzátéve, hogy „aki a Közgázra járt, annak ez nem túlságosan meglepő”.

„A hosszú távú szerződések árazása bizonyos csúszással követi az aktuális tőzsdei árat (...) Mindenki nyugodjon meg, a jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak” – jelentette ki.

„Úgy látom, hogy most mindenki felcsapott földgázszakértőnek, és elképesztő megokosodás zajlik az ellenzéki oldalon. Nem tudom, hogy azok, akik ilyen rendkívül egyenes nyilatkozatokat tesznek, láttak-e már valaha földgázbeszerzési szerződést” – fogalmazott.

Szijjártó Péter a magyar–amerikai kapcsolatokról szólva kiemelte: „A mi részünkről a készség és a nyitottság mindig ugyanolyan, ahogy változik a vezetés a Fehér Házban, úgy változnak a magyar–amerikai kapcsolatok is, mi a magunk részéről az állandóságot képviseltük az elmúlt most már lassan tizenhárom évben ebben a kapcsolatrendszerben. Azok a megnyilvánulások, amelyeket az elmúlt időszakban láthattunk az Egyesült Államok egyes képviselői részéről, azok mindenről, csak nem a kölcsönös tiszteletről szólnak” – vélekedett.

Laosz újranyitotta magyarországi nagykövetségét

Laosz újranyitotta magyarországi nagykövetségét, ami jelzi, hogy mindkét fél készen áll az egyébként is baráti és megbízható kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésére – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a képviselet megnyitóján hangsúlyozta, hogy a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulóját, és az együttműködés mindig a kölcsönös tiszteleten alapult, „soha nem egymás kioktatásáról vagy arról szólt, hogy megpróbáljuk megmondani a másiknak, hogyan kellene élnie”.

„Annak, hogy a nemzetközi politikai helyzet ma ennyire bonyolult és kihívásokkal teli, az egyik oka épp az, hogy a szereplők túl sok időt töltöttek egymás leckéztetésével ahelyett, hogy inkább tisztelnék és megpróbálnák megérteni egymást” – vélekedett.

Majd hozzátette: ez alól a magyar–laoszi kapcsolat kivételt képez, s a jelenlegi nehéz körülmények még inkább felértékelik az ehhez hasonló, kiszámítható partnerségek fontosságát.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az utóbbi hat év volt a kétoldalú viszony legsikeresebb időszaka, rekordot döntött a kereskedelmi forgalom és a magyar felsőoktatásba jelentkező laoszi diákok száma, valamint magyar vállalatok 80 milliárd forint értékben beruházásokat hajtanak végre a délkelet-ázsiai országban.

Kiemelte, hogy néhány éve elérték azt a pontot, ahonnan már kizárólag úgy volt lehetséges a további előrelépés az együttműködésben, ha a két ország kölcsönösen újranyitja nagykövetségeit, így a magyar kormány ezt 2019-ben megtette, a laoszi pedig most.

Aláhúzta: ez különösen fontos napjainkban, amikor a nemzetközi közbeszéd szinte csakis kedvezőtlen fejleményekkel van tele, a hírek a kommunikációs csatornák elhalásáról, elszigetelődésről és befagyott kapcsolatokról szólnak.

A barátság jeleként tekintünk a nagykövetség megnyitására, annak jeleként, hogy mindkét fél kész a kapcsolatok továbbfejlesztésére – közölte.

Beszédében a miniszter röviden érintette az ukrajnai háborút is, amely szavai szerint hatalmas veszélyt jelent és nagy károkat okoz a nemzetközi politikában.

„Örülünk annak, hogy nem csak mi szólunk a béke hangján, hanem vannak olyan országok, akár több ezer kilométerre is, amelyek békét akarnak a konfliktus szítása helyett” – mondta Laoszra utalva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában