Nemzetközi összehasonlítás

2022.11.10. 07:26

Továbbra is az egyik legalacsonyabb áron juthatnak energiához a magyar háztartások

Amíg októberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztású magyar háztartások Európában az egyik legalacsonyabb áron juthattak földgázhoz és villamos energiához – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel szerdán.

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az Energie-Control Austria és a MEKH megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat több európai fővárosban is jelentős energiaár-növekedést regisztrált.

A kutatás szerint a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Dublinban 44, Rómában 30, Bécsben 24, Berlinben pedig 15 százalékkal emelkedett szeptemberhez képest, míg a földgázért Rómában 97, Luxembourgban 64, Lisszabonban 58 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy hónappal korábban.

Kiemelték: a magyar fogyasztók villamosenergia-költségei októberben sem emelkedtek. A nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás évi 2523 kilowattóra (kWh) esetén a második legolcsóbb árat (9,17 eurócent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, amelyekben 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,56 eurócent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz a múlt hónapban Magyarországon volt a legolcsóbb – írták.

Átlagfogyasztás (63 645 megajoule) esetén a földgázért továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,52 eurócent/kWh).

Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,12 eurócent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában