Fordulat

2022.12.19. 08:21

Sokan ismét a kiszámíthatóbb rezsijű panelt keresik

Amíg a koronavírus-járvány idején többen a kertes házakat keresték, addig most, a rezsiszabályok változásával a panellakás lett a keresettebb ingatlantípus.

Trolibuszok az Örs Vezér téri végállomáson, háttérben panelházakkal

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

A rezsicsökkentés változásának bejelentése és a megugró infláció, az élelmiszerárak és az üzemanyag drágulása változtatott az ingatlanpiaci folyamatokon. A járvány alatti tömeges kiköltözési hullám alábbhagyott, a magas rezsiszámláktól tartva többen elgondolkodtak a visszaköltözésen, hiszen például egy rezsibarát panellakásnak jóval kiszámíthatóbbak a fenntartási költségei, mint egy családi háznak – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Benedikt Károly.

A Duna House elemzési vezetője emlékeztetett, a pandémia idején a szabadabb, természetközelibb életforma vonzotta az embereket, sokan a városi bezártság helyett a vidéki vagy legalábbis az agglomerációs és külvárosi területeket választották, és tágasabb, kertes ingatlanokban rendezkedtek be a mindennapi életre.

Most már úgy tűnik, mindez a múlté. 

Abban, hogy a panelek ismét keresettebbek lettek, elsősorban alacsony fenntartási költségük játszik szerepet.

A rezsiváltozás bejelentését követően a kereslet átcsoportosult a kedvezőbb energetikájú, alacsony fenntartási költségű ingatlanok irányába, miközben a piacon egyre több a korszerűsítésre váró otthon. Aki nem azonnal szeretne költözni, könnyebben vállalja a felújítási munkálatokat, és a végére még akár jobban is járhat, ha kiváló állapotú ingatlan vásárlása helyett vállalja a szükséges korszerűsítéseket – magyarázta Benedikt Károly.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában