Gazdaságfejlesztés

2023.03.10. 09:46

1000 milliárd forintra emelkedik a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram kerete

A február 1-jén elindított Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram forgóeszköz- és beruházási hitelei kimerültek, a vállalkozások rövid időn belül lekötötték a kormány által biztosított, rendkívül kedvező kamatozású forrásokat - erősítette meg pénteken kiadott közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évnyitó gazdaságpolitikai fórumán Budapesten 2023. március 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság a háború és szankciók sújtotta helyzetben is vitalitást, erőt mutat, sokan akarnak beruházni, fejlődni. A vállalkozások hiteléhsége nagy, a magas kamatok ugyanakkor jelentősen visszafogják a növekedést.

A hitelprogramban 16 kereskedelmi bank vesz részt közvetítőként az Exim mellett. Az alprogramok felfüggesztéséig forgóeszközhitelt 912 vállalkozás igényelt átlagosan 655 millió forint összegben, míg beruházási hitelt 163 vállalkozás igényelt átlagosan 1,24 milliárd forint összegben - összegezte a GFM.

Annak érdekében, hogy idén kivédjék a recessziót és 1,5 százalékos növekedést érjen el az ország - így megvédjék a teljes foglalkoztatottságot és a családokat - a kormány a hitelprogram keretének 1000 milliárd forintra növeléséről döntött, 

azaz a kormány további 300 milliárd forintnyi igen kedvező forrást juttat a gazdaságba. 

Így több beruházás, több munkahely jöhet létre, tovább javulhat az ország versenyképessége.

Nagy Márton, miniszter arra kérte az Eximbankot, hogy a lehető leghamarabb nyissa újra a Hitelprogramot, a finanszírozási forrás mielőbb elérhető legyen a vállalkozások számára - közölte a GFM.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában