Töretlen fejlődés

2023.03.31. 11:59

Előrelépett hazánk, újabb nyugati országot előzött meg az uniós GDP-rangsorban

Az energiaválság sem törte meg a magyar gazdaság felzárkózási lendületét, sőt, egy helyet javított is tavalyi pozícióján az uniós országok versenyében, ez derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nemrég pontosított GDP-adataiból, amelyek szerint hazánk jelenleg a 20. legfejlettebb állama az uniónak – adta hírül a Világgazdaság.

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Újabb nyugati országot előztünk meg az egyik legfontosabb európai listán, Magyarország folyamatosan közeledik az uniós fejlettségi szinthez az Eurostat nemrég pontosított GDP-adatai alapján. Hazánk jelenleg a 20. legfejlettebb tagállama az uniónak, a kormánynak azonban ennél nagyra törőbb céljai vannak, ami az elemzők szerint sem kivitelezhetetlen – írja a VG

A magyar gazdaság felzárkózási lendülete az energiaválság ellenére is töretlen, ezt bizonyítják az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai, amelyek szerint hazánk egy helyet javított is tavalyi pozícióján az uniós országok versenyében. 

Magyarország fejlettsége a vásárlőerő-paritáson mért egy főre jutó GDP arányában tavaly 2,5 százalékponttal javult, ezzel elérte az uniós átlag 77,5 százalékát, így a 2021-es 21.-ről a 20. helyre kerültünk a fejlettségi rangsorban.

Hazánk ezzel közvetlenül Portugália és Románia előtt áll, ennél azonban nagyobb teljesítmény, hogy két olyan dél-európai tagállamot (Görögországot és Portugáliát) is leelőztünk az évek alatt, amelyek a 80-as években csatlakoztak az európai közösséghez. (Az Eurostat időközben adatrevíziót hajthatott végre, emiatt a 76 százalékos magyar szintet lejjebb húzta 75-re, így viszont nem 2021-ben, hanem tavaly sikerült megelőznünk Portugáliát.) Lengyelország előttünk áll egy hellyel, és már ostromolja a 80 százalékos határt, amire nekünk is van esélyünk. Legalábbis azok alapján, hogy a Világgazdaságnak korábban nyilatkozó elemzők szerint a magyar felzárkózás folyamatos volt az elmúlt évtizedben:

2010-hez képest 11,5 százalékponttal kerültünk közelebb az uniós átlaghoz, ami a visegrádi országok között a második leggyorsabb fejlődés volt, jövőre pedig jó eséllyel Magyarország is megközelítheti a 80 százalékos szintet.

A cikk emlékeztet, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idei évadnyitóján azt jelölte meg célként, hogy 

2030-ra hazánk elérje az uniós átlag 90 százalékát, amellyel reálisan az EU 15. legfejlettebb országa lehetnénk.

 

Forrás: Eurostat

Az eredeti cikket ITT tudja elolvasni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában