Siker

2023.03.17. 11:29

Jelentős volt a nemzetközi befektetői érdeklődés Magyarország ingatlanfejlesztési irányairól a MIPIM-en (videó)

Jelentős tőkeerővel rendelkező nemzetközi befektetők érdeklődtek Magyarország ingatlanfejlesztési irányairól, befektetési lehetőségeiről és a folyó fejlesztésekről a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en, március 14-17 között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) pénteken az MTI-vel.

Sikeresen mutatkoztak be a magyarországi projektek az ingatlanfejlesztési szakma egyik legrangosabb nemzetközi kiállításán, a MIPIM-en Cannes-ban 2023. március 14. és17. között

Az ipari ingatlanok piaca, a logisztika és az iroda-, valamint a hotelfejlesztések álltak a Magyarország-Budapest-stand fókuszában, amelyet közösen alakított ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az IFK. A fő kiállítók a Liget Budapest Projekt és a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF); szakmai támogató a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE volt. A piac meghatározó ingatlanfejlesztői - az ATENOR, a GLP, a GTC, a HelloParks (a Futureal-csoport tagja), az InfoGroup és a WING - a legfrissebb, folyamatban lévő környezettudatos és fenntartható fejlesztéseikkel vettek részt a nemzetközi seregszemlén. A rendezvényen bemutatkozott Debrecen és Szeged is. A Diófa Alapkezelő Zrt. a magyarországi makrogazdasági és befektetési környezetet ismertette.

Olivier Klein, francia városfejlesztésért és lakhatásért felelős miniszter (b) és Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete

 

A Magyarország-Budapest-stand díszvendége Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete volt; a standot pedig meglátogatta Olivier Klein, francia városfejlesztésért és lakhatásért felelős miniszter is.

 

A közleményben Takács Ernő, a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő egyesület, az IFK elnöke elmondta, 

a Magyarország-Budapest-stand sikeres bemutatkozását igazolja, hogy több potenciális befektető is komoly lehetőséget lát a magyarországi piacon.

 Együttműködési szándékkal komoly tárgyalások zajlottak, amelyek megalapozzák a külföldi működőtőke-beáramlás további bővülését, és hozzájárulnak az ország tőkevonzó képességének megerősítéséhez - emelte ki.

"Napjainkban az ipari ingatlanokban, a logisztikában van Magyarország legjelentősebb ingatlanfejlesztési potenciálja, ami szerencsésen találkozott a befektetői étvággyal" - fogalmazott az egyesület elnöke.

A közleményben rámutatott, az ipari és logisztikai piac évek óta nem látott ütemben bővül, a 4,5 millió négyzetméteres ipari terület akár 600-700 ezer négyzetméterrel is nőhet idén a CBRE előrejelzése szerint.

Amennyiben a globális folyamatok is kedvezően alakulnak, az év elején érezhető megtorpanás után az év második felében erősebb aktivitásra lehet számítani - akár a tavalyi 1 milliárd eurós forgalom felett is 

- tette hozzá Takács Ernő.

Joó István, a HIPA vezérigazgatója a közleményben jelezte, a kiállításon megtapasztalt figyelem is azt bizonyította, hogy töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt. Emlékeztetett, hogy tavaly a magyarországi befektetés-ösztönzés történetében rekordnak számító 6,5 milliárd euró beruházási volument jegyeztek, és hozzátette, hogy az idei és a hosszabb távú kilátások még jobbak, amit a kiállítás tapasztalatai is alátámasztanak. Felidézte, hogy tavaly 92 működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. Joó István kiemelte a szolgáltató központok terjedését Magyarországon, megemlítve, hogy 

az is a magyar gazdaság iránti bizalmat jelzi, hogy egyre több nagy nemzetközi cég dönt úgy, hogy az országban hozza létre szolgáltató központját. 

A magyarországi üzleti szolgáltató központokban mintegy 70 ezer ember dolgozik, Magyarország mára a kelet-közép-európai régió egyik vezető nemzetközi központjává vált a BSC szektorban, és minden adott ahhoz, hogy továbbra is vonzó befektetői célpont maradjon - mondta.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója felidézte, 

a MIPIM Awards három évtizedes történetében tavaly először nyerte el a zsűri fődíját magyar fejlesztés a Magyar Zene Házával. 

Kiemelte: a 2011-ben indult Liget Budapest Projekt világviszonylatban is kiemelkedő léptékű városarculat-meghatározó beruházás, amelynek félidejében vannak. A folytatásban a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és az Új Nemzeti Galéria felépítésével teljes körűen megvalósul a Liget Budapest Projekt programja, amelynek köszönhetően a negyed kiemelt helyet és vonzerőt biztosít a magyar főváros számára az európai kulturális térképen - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A Magyar Zene Háza a Városligetben
Fotós: Palkó György

A közlemény idézte Köves Bélát, a NIPÜF Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta a modern ipari, logisztikai ingatlanok kínálata az elmúlt 5 évben 75 százalékkal 3,1 millió négyzetméterre nőtt Budapesten és környékén, de ennél is nagyobb bővülésre lett volna és van igény. Különösen jelentős a kereslet az energiahatékony, alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztések iránt; a jó minőségű ipari ingatlanok ma már 20-30 százalékban napenergiából fedezik energiaszükségletüket, ami óriási lépés a zöldebb világ felé - mondta. Hozzátette, hogy az ipari parkok bővülése idén is robusztus marad, újabb 400-500 ezer négyzetmétert tehet ki.

Idén több magyarországi város és egy régió került be a top 10-es kategóriába a Financial Times csoporthoz tartozó fDi magazine rangsoraiban, amelyet a MIPIM megnyitásával egy időben hoznak nyilvánosságra. A jövő európai városait és régióit felmérő listákon kiemelt helyen szerepel Budapest és Debrecen, valamint a közép-magyarországi régió.

A MIPIM a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása, amelyen idén több mint 80 ország 2400 kiállítója és több mint 20 000 szakmai látogató vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában