Magyar gazdaság

2024.05.21. 13:53

Varga Mihály is részt vett a karcagi malom alapkőletételén

Öt évvel ezelőtt egy európai színvonalú kukoricamalmot épített a Szatmári cégcsoport Karcagon, most újabb beruházásba kezdenek a Nagykunság fővárosában. Az új malomüzem alapkőletételén Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett.

Daróczi Erzsébet

A Kun-Malom Grain Kft. a Vidékfejlesztési Program támogatásával az „élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” pályázat segítségével megvalósuló új malomüzemének alapkőletétele zajlott kedden, a cégcsoport Villamos utca 1. szám alatti telephelyén.Mint ifj. Szatmári Zoltán, stratégiai vezető, tulajdonos köszöntőjében elhangzott, az 1,5 milliárd forintos beruházáshoz mintegy 735 millió forint kormányzati támogatást kapott a cégcsoport. 

Az új malom alapkövét Szepesi Tibor polgármester (balra), Varga Mihály pénzügyminiszter, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, ifj. Szatmári Zoltán stratégiai vezető, tulajdonos és Szatmári Zoltán, a Szatmári Cégcsoport tulajdonosa
Forrás: Beküldött fotó

Az összegből új gabona feldolgozó üzemet építenek, így a feldolgozó termékpaletta is bővül a közel 1700 négyzetméter hántoló és 1000 négyzetméter új terménytároló teszi majd lehetővé a napi 48 tonna kapacitású feldolgozást. 

Az üzem mellé napelempark is épül, ami biztosítja a biztonságos és gazdaságos energiaellátást.

 Az új gyártókapacitás olyan speciális gabona termékeket is képes lesz előállítani, amelyek korábban hiányoztak a termékpalettáról. A beruházással a meglévő 24 silót is felújítják majd, és 15 új munkahelyet is teremt az új üzem.

Az alapkőletételen Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett. A miniszter többek között elmondta:

A magyar gazdaság idén és jövőre is az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet.

– ezt az állítását pedig az Európai Bizottság előrejelzése is alátámasztja. F. Kovács Sándor, valamint Szepesi Tibor polgármester is üdvözölte beszédében a beruházást, amely illeszkedik a városképhez is, a térség mezőgazdasági vállalkozásai számára pedig egy biztos átvételi, termeltetési lehetőséget biztosít majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!