Bajai Halfőző Fesztivál

2018.07.14. 21:09

A halfogyasztás növelését szorgalmazta az agrárminiszter

Hivatalosan is megkezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este, amikor mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.

Az agrárminiszter az ünnepélyes tűzgyújtás előtt a bajai városháza udvarán elmondta, hogy a bajaiak és a környékbeleik tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők: évente nyolcvan kilogrammot. Ezt a példát a miniszter szerint mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, a magyar tavi gazdaságok kiválóak, „tehát olyan termék és lehetőség van a kezünkben, amellyel élni kell”. Éppen ezért a következő időszak egyik célja az országos halfogyasztás átlagának növelése – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy

sok érték van Baján és szerte az országban, de a baráti kötelékeknél, az együttléteknél, a közösségeknél nagyobb érték nincs.

Magyarország büszke a bajai halászlére, és ezért védelem, oltalom alá helyezte – mondta, példaértékűnek nevezve a halétket övező hagyományt, azt, ahogyan megbecsülik és részévé vált a helyiek mindennapi életének. Az agrárminiszter a bajai halászlé népszerűségét abban látja, hogy közösségben készül, oly módon, amelyet máshol nem tapasztalni.

Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy „Baja olyan város, amelyet csak szeretni lehet”. A város és térsége országgyűlési képviselője egyúttal reményét fejezte ki, hogy a fesztivál minden résztvevő megtapasztalhatja a híres bácskai vendégszeretetet.

Fercsák Róbert (Fidesz-KDNP), Baja város polgármestere a várost Magyarország egyik legszebb helyének nevezte, hozzátéve, „addig él egy város, ameddig van hagyománya”. Azt mondta, a városi rendezvények közül a Bajai Halfőző Fesztivál a leghíresebb hagyományőrző ünnep, amely „gasztrokulturális esemény”. Felidézte:

a Duna partján, a Szent Jánosról elnevezett városrészből évszázadokon át naponta jártak a vízre a bajai halászok, majd hazatérve elkészítették a legfinomabb halászlevet, amelyet mindig társaságban fogyasztottak el.

Beszélt arról is, hogy az idei fesztivál díszvendége testvérvárosuk, a horvátországi Biograd na Moru. A két települést ezer szál köti össze – mondta, megemlítve, hogy Baján jelentős a horvát anyanyelvű lakosság, helyi nemzetiségként ápolják kultúrájukat, őrzik a kapcsolatot az anyaországgal, és kiemelkedő a közéleti szerepük.

Óriási mennyiség

A helyiek kedvence, a ma már hungarikum bajai halászlé a nevezők bográcsaiban mintegy 10 tonna hal, 1,8 tonna gyufatészta, 1 tonna hagyma, 15 ezer liter víz, 380 kilogramm őrölt pirospaprika és 260 kilogramm só felhasználásával készül. A halfőző fesztivált Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján szervezték meg először. 1996-ban „még csak” 300 kondérban főzték a messze földön elhíresült halétket. Az esemény azóta többnapos programsorozattá, igazi népünnepéllyé vált.

 

 

 

 

Ide kattintva tekintse meg a baon.hu hírportál Bajai Halfőző Fesztiválról készített galériáját!

Borítókép: A Bajai Halfőző Fesztivál megnyitója.

Fotó: Pozsgai Ákos / baon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!