fejlődés

2021.02.26. 19:04

A Magyar falu program soha nem látott segítséget nyújt a kistelepüléseknek

A programnak a beruházások megvalósítása mellett fontos eleme a falusi csok, a mellékút-hálózatok fejlesztése, továbbá újdonságként a kisboltok megmentését célzó pályázati lehetőség is.

A Magyar falu programmal a kormány soha nem látott mértékben támogatja a kistelepülések felemelkedését, javítva ezzel népességmegtartó erejüket és versenyképességüket – jelentette ki a program idei lehetőségeit ismertető pénteki tájékoztatóján a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Heves megyei Ivádon.

Gyopáros Alpár azt mondta: a baloldali kormányok idején „önsorsrontó politizálás” zajlott a magyarországi falvak szempontjából. Emiatt sokat veszítettek versenyképességükből a városokkal szemben – tette hozzá.

Ezzel ellentétben a jelenlegi kabinet a vidék számára eddig példa nélküli lehetőségeket biztosító fejlesztéseket hajt végre, melyek zászlóshajója a Magyar falu program – fogalmazott, hangsúlyozva: amíg a Fidesz és a KDNP alkot többséget az Országgyűlésben, és Orbán Viktor a miniszterelnök, addig ez a program folytatódik, és a falvaknak lesz partnere.

Közölte: pénteken Ecséden, Tarnaszentmiklóson, Ivádon és Mátraballán tekintik meg a már elkészült és a folyamatban lévő beruházásokat. Ennek kapcsán rámutatott: a Magyar falu program évről évre növekvő forrásokat tesz elérhetővé, ami az említett négy kistelepülés fejlődésén is lemérhető.

A programnak a beruházások megvalósítása mellett fontos eleme a falusi csok, a mellékút-hálózatok fejlesztése, továbbá újdonságként a kisboltok megmentését célzó pályázati lehetőség is.

Horváth László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a tájékoztatón arról beszélt: annyi lehetőséghez Ivád az elmúlt évtizedekben összesen sem jutott, mint az utóbbi két esztendőben, amikor öt pályázatával csaknem 84 millió forintot nyert el. Ennek köszönhetően látványos fejlődésnek indult a 348 lelkes falu, ahol közösségi terek és intézmények sora, temető, orvosi rendelő és a helyi civil egyesület ingatlana újult, illetve újul meg a közeljövőben.

Ivád megtartóerejének megőrzéséhez nélkülözhetetlen volt ez a támogatás, és kellett a Magyar falu program, melynek az ilyen kistelepülések az igazi nyertesei – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!