Mezőgazdaság

2017.08.21. 11:15

A cél az, hogy minél több étkezési búza teremjen Magyarországon

A magyar gabona nemcsak GMO-mentes, hanem uniós és világszinten is kiváló minőségű, ezért nagyon jól eladható – mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője hétfőn az M1 csatorna reggeli hírfolyamában.

A tavalyi rekordtermésnél az idén kevesebb, 5 millió tonna őszi búza került a magtárakba, de így is lesz elegendő a belföldi ellátásra, sőt még exportra is jut, mintegy 2,3 millió tonna – közölte Süle Katalin. Hozzátette: a búza minősége térségenként változó volt, összességében azonban nagyon jónak mondható. Az ország nyugati részében volt olyan terület, ahol a búza 60-75 százaléka is malmi minőségű volt, de az alföldi régiókban a búza csak takarmányminőségű lett a szárazság miatt.

Beszélt arról is, kormányzati célkitűzés, hogy minél több étkezési minőségű búza teremjen Magyarországon, mert a magyar gabona nemcsak GMO-mentes, hanem uniós és világszinten is kiváló minőségű, ezért nagyon jól eladható. A takarmánybúza felhasználásához megfelelő állatlétszámra is szükség van, egyensúlyi arányt kell teremteni a két minőség között.

Süle Katalin szerint idén a kukorica termésátlaga hektáronként 7 tonna lehet átlagosan, de pontos becslét csak később lehet adni, mert – mint mondta – „a betakarításig még a kukorica sokat kinn alszik a szántóföldön”. Jelezte azt is, hogy a jó terméshez még csapadékra lenne szükség.

(Borítókép: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!