Új lehetőség

2021.12.02. 11:26

Hátrányos helyzetűek után is igényelhető a munkáltatói támogatás

Az első kilencven napban a frissen felvettek munkatapasztalat-szerzésének költségeit térítik meg.

December 1-jétől a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűek után is igényelhető a kilencven napos munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás a Vállalkozások munkaerő támogatása programban – emlékeztetett Bodó Sándor. A kiterjesztés mások mellett pályakezdők, kisgyermeket vagy hozzátartozót gondozók, tartósan munkanélküliek számára teremt lehetőséget az elhelyezkedésre – tette hozzá a minisztérium csütörtöki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Decembertől az alacsony iskolázottságú és a szakképzett fiatal álláskeresők után a hátrányos helyzetűek is jelentős munkahelyteremtő támogatásban részesülhetnek. Az állami hozzájárulás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka, de teljes munkaidő esetén havonta legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka. Az első kilencven napban a frissen felvettek munkatapasztalat-szerzésének költségeit térítik meg. A folytatásban fél éven át igényelhető a Vállalkozások munkaerő támogatása is, ami akár havi 100 ezer forintot jelenthet a foglalkoztatónak.

A támogatás a program kiterjesztésével a 25-30 év közötti pályakezdők, az 50 év felettiek, a közfoglalkoztatásból 30 napnál nem régebben kilépettek és a tartósan regisztrált álláskeresők után is járhat. A kibővített körbe tartoznak azok is, akik gyermekgondozást vagy hozzátartozójuk ápolását követően állnának munkába.

A részletes dokumentáció már elérhető a www.munka.hu oldalon.

Bodó Sándor hozzátette: „a regisztrált álláskeresők száma a járványhelyzet okozta megugrás után 242 ezer fő közelébe csökkent Magyarországon. E mutató az elmúlt harminc évben csak 2019 végén állt a jelenleginél alacsonyabban. A baloldali kormányok utolsó teljes évében pedig több mint 600 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. A Vállalkozások munkaerő támogatása a teljes foglalkoztatás elérése érdekében könnyíti meg az elhelyezkedést. A legfrissebb adat szerint több mint 29 ezer újonnan felvett munkavállalójuk után összesen közel 16 milliárd forintot ítéltek meg eddig a munkaadóknak”.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában