partnerség

2017.07.24. 13:58

Jövőre elkészül a transzanatóliai vezeték, 16 milliárd köbméter gázt hoz

Magyarországnak fontos, hogy Azerbajdzsán és az Európai Unió közötti stratégiai partnerség sikeres legyen, mert e partnerség legfontosabb eleme az együttműködés az energia területén – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután megbeszélést folytatott azeri kollégájával Elmar Mammadyarovval. 

Budapest, 2017. július 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) egy mezt ajándékoz Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszternek a budapesti Groupama Arénában 2017. július 24-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország energiabiztonsága szempontjából „a gázbeszerzések diverzifikálásának legrövidebb időn belüli valószínű forgatókönyve” Magyarország összekötése a déli gázfolyosóval, amelybe a gáz jelentős része Azerbajdzsánból fog érkezni.

Kifejtette: jövőre elkészül a transzanatóliai vezeték, amely Azerbajdzsánból eleinte 16 milliárd köbméter gázt hozhat, később pedig 26 milliárd köbmétert évente. Ezt a gázmennyiséget figyelembe kell venni a jövőben Magyarország gázellátása szempontjából, és ehhez az kell, hogy legyen egy útvonal, amely összeköti Magyarországot ezzel a gázfolyosóval – magyarázta.

A külügyminiszter felidézte: Horvátország máig sem kezdte el építeni az ígért LNG-terminált, valamint Horvátország és Románia nem biztosítja a kétirányú gázáramlást Magyarország számára.

Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter hangsúlyozta: nagyon lényeges megerősíteni az együttműködést országa és az EU között, ez nemcsak az energia, hanem például a szállítmányozás területén is előnyös lehet, hiszen Azerbajdzsán elhelyezkedése nagyon kedvező ebből a szempontból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!