tudatos tervezés

2021.05.16. 11:50

Nőtt a fiatalok megtakarítási hajlandósága

A K&H felmérése alapján 2021 márciusában a fiatalok 60 százaléka rendelkezett félretett pénzzel, ami az eddig mért legmagasabb arány.

Mother giving pocket money to her son.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dejan Dundjerski

Nőtt a fiatalok megtakarítása hajlandósága: a K&H ifjúsági indexe évek óta felméri a 19-29 évesek pénzügyi magatartását, amelyből kiderül, hogy évről évre jellemzőbb rájuk a takarékoskodás, 2021 márciusában a fiatalok 60 százaléka rendelkezett félretett pénzzel, ami az eddig mért legmagasabb arány.

Az elemzésből kiderül az is, hogy egyre többen tervezik tudatosan a kiadásaikat, miközben egyre kevesebben használnak készpénzt: a K&H adatai szerint 2020-ban, az előző évhez viszonyítva, óriásit ugrott a mobilbank használata, az idősebb korcsoport is belépett a digitálisan aktív ügyfelek közé, és a teljes ügyfélkör 82 százaléka már ide sorolható, míg a 19-29 évesek 89 százaléka használja már a bankkártya szolgáltatást.

Az adatok alapján, a mobilbankolás terjedésével, az elmúlt hónapokban visszaszorult a készpénz használata is, online fizetéssel, mobil bankolással, bankkártyás, mobiltárcás vásárlással szinte már mindent be lehet szerezni. A mobilbankolás növeli a biztonságot is, hiszen például a bankkártyát azonnal le lehet tiltani, ha ellopják.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedője évek óta tanítja gyakorlati példákon keresztül a gyerekeknek a pénzügyi tudatosságot, az évenkénti vetélkedőben eddig közel 15 000 csapat közel 62 000 diákja vett részt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!