Drámai pillanatok

2022.03.28. 12:00

Felvette a biztonsági kamera, ahogy balesetet okoz egy felrobbanó szelep egy nyíregyházi gyárban

Egy alkatrész téves bekötése miatt a nyomáspróba során sérült meg egy szakember Nyíregyházán.

A foglalkozási szabályok megszegése miatt történt baleset egy nyíregyházi gyárban, melynek során a felrobbant fémből készült szelep nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott az egyik dolgozónak – derül ki Magyarország Ügyészségének sajtóközleményéből.

 

A nyomozás során a rendőrség azt állapította meg, hogy 2021. január 30-án az egyik nyíregyházi gyárban a tűzoltáshoz használt vezetékrendszer bővítését végezték, majd nyomáspróbát tartottak azért, hogy ellenőrizzék a rendszer megfelelő működését. A feladatot nem a gyár dolgozói, hanem egy külső cég szakemberei végezték. 

 

A nyomáspróba úgy történt, hogy kívülről egy megfelelő berendezést csatlakoztattak a vízvezeték egyik szelepére, majd fokozatosan növelték a nyomást.

 

 

 

 

A szelep gyártója pontosan meghatározta, hogyan kell a nyomásnövelő eszközt csatlakoztatni, azonban a gyanúsított nem vette ezt figyelembe, így rosszul kötötte rá a szelepre az eszközt. A nyomás fokozatos növelésével egyidejűleg az elkövető munkatársa kézzel kinyitotta a szelepet, ami ebben a pillanatban a téves bekötés miatt felrobbant. Olyan erejű volt a robbanás és az ennek következtében kiáramló vízsugár ereje, hogy a szelepet a szemközti falba repítette, a fémalkatrész beékelődött a téglafalba.

 

 

 

A balesetben a gyanúsított munkatársának a keze sérült meg, amely nyolc napon belül gyógyult meg.

 

A büntetlen előéletű gyanúsított beismerő vallomást tett, nagyon sajnálta a történteket, ezért a Nyíregyházi Járási Ügyészség úgy döntött, hogy nem szükséges vele szemben vádat emelni a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. 

 

Az ügyészség az eljárást egy évre felfüggesztette, amelyet megszüntetnek, ha az időtartam eredményesen eltelik.

 

Illusztráció: Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!