Krimi

2023.01.29. 06:30

Aranytömböket gyártott lopott anyagból az önjelölt alkimista (videó)

Tizennégymillió forint értékű aranygranulátumot tulajdonított el társaival egy férfi, majd házilag olvasztotta.

Illusztráció: Shutterstock

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy háromtagú társasággal szemben, akik 2022 márciusában aranygranulátumot loptak el egy XXII. kerületi telephelyről, amit egyikük aranytömbökké olvasztott – derül ki  Magyarország Ügyészségének közleményéből.

Az egyik vádlott – egy 45 éves férfi – üzleti kapcsolatban állt egy ékszerkészítő cég vezetőjével. Az ismeretségből adódóan helyismerete volt a cég XXII. kerületi telephelyén, valamint tisztában volt az arany finomításának kémiai folyamataival is. 

A férfi elhatározta, hogy a telephelyről aranygranulátumot fog szerezni, és ebbe a tervébe beavatta 43 éves ismerősét is, akit egyúttal azzal bízott meg, hogy szerezzen további segítséget.

A tervbe bevont férfi 26 éves volt munkatársát kereste meg, akinek a közreműködéséért anyagi ellenszolgáltatást ígért, majd 2022. március 9-én, hajnalban, a XXII. kerületi telephelyhez mentek. 

A két férfi betörte az egyik emeleti ablakot, majd az egyikük bejutott a telephelyre, ahonnan egy 25 literes üvegpalackban tárolt, salétromsavba áztatott, több mint 1 kilogramm tömegű és 14 millió forintot meghaladó értékű aranygranulátumot lopott el. 

Az aranygranulátumot ezután átadták a felbujtónak, aki azt egy másik budapesti telephelyen két darab aranytömbbé olvasztotta.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a három férfit – mint felbujtót, tettest és bűnsegédet – jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével vádolja, és velük szemben börtönbüntetést indítványozott a vádiratban.

A rendőrség videója az elfogásról:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!