Krimi

2023.01.15. 05:50

Sokkoló: nem az újbudai volt az egyetlen rendőrgyilkosság

A héten történt tragédia kapcsán ismét a figyelem középpontjába kerültek az elmúlt évek legbrutálisabb, rendőrök elleni támadásai.

Illusztráció: Shutterstock

Január 12-én este egy késes támadó három rendőrt is megsebesített Újbudán. Baumann Péter főtörzsőrmester nem sokkal később a kórházban belehalt a sérüléseibe. Az eset kapcsán az Origo összegyűjtötte a legnagyobb visszhangot kiváltott rendőrgyilkosságokat.

A brutális rendőrgyilkos Soós Lajosnak már tinédzser korában is voltak rendőrségi ügyei, 17 évesen került először börtönbe lopás miatt. 1968-ban az egyik legjobb barátjával, Varga Lászlóval egy nagyobb bűncselekményt akartak végrehajtani. Ehhez azonban fegyverre volt szükségük.

Varga azt találta ki, hogy keressék fel egy régi barátját, Pataki Károlyt, aki pénzügyőrként dolgozott. A két férfi iszogatni hívta Patakit, a találkozón kifigyelték, hogy a férfi hol tartja a fegyverét, majd elcsalták Soós vidéki házába, ahol leitatták. Amíg Pataki részegen aludt, addig Soós visszament a férfi lakásába és ellopta a fegyvert. Miután Soós visszaért, úgy döntött, hogy meg kell ölniük a pénzügyőrt, hogy ne bukjanak le. Soós egy baltával vágta fejbe a férfit.

Forrás: MTI

A holttestnek levágták a fejét, és egy sekély sírba temették az udvaron. Végül ezt a fegyvert nem használták semmilyen bűncselekményhez, mivel féltek a lebukástól, ezért megszabadultak tőle. A rendőrök egy ideig keresték Patakit, de a 70-es évek elején halottá nyilvánították.

Soós továbbra is fegyvert akart szerezni, ezúttal egy 18. kerületi őrbódét szemelt ki. 1979 júliusában, társaival együtt, Gyulai Károly főtörzsőrmester szolgálati helye elé mentek. Annak érdekében, hogy eltereljék az őr figyelmét, vitatkozni kezdtek.

Ezt Gyulai meghallotta és odament a férfiakhoz, ekkor soós egy féltengellyel hátulról fejbe vágta, amitől a férfi elájult. Soós elvette a pisztolyát és betette a testét a csomagtartóba, majd elhajtottak. Kis idő elteltével hangokat hallottak, mivel Gyulai még életben volt. 

A férfiak leállították az autókat, Soós kinyitotta a csomagtartót és ütni kezdte a rendőrt, aztán pedig elvágta a nyakát egy késsel. Gyulai holttestét végül egy kukoricásban rejtették el, ahol 2 nap múlva találták meg. Soós Lajost és egy társát halálbüntetésre ítélték, másik két társuk pedig börtönbüntetést kapott.

A többi rendőrgyilkosról az Origo cikkében olvashat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!