Céljuk a profizmus

2017.08.21. 13:42

Százötven előadásra készül a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

Az előző évadbeli 103-ról 150-re emeli előadásai számát a hatodik évadát kezdő salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, amely létszámát is bővítette, hogy minden területen professzionális színházzá váljon – ismertették a társulat hétfői évadnyitó ülésének sajtótájékoztatóján.

Simon Lajos, a színházat működtető Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: kilenc műszaki alkalmazottat, díszítőt, hang- és fénytechnikust, közönségszervezőt és informatikust vettek fel főállású munkatársnak, akik többsége korábban közfoglalkoztatottként dolgozott a Zenthe Ferenc Színházban.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy Salgótarján közgyűlése áprilisban fenntartói megállapodást fogadott el, amelyben kinyilvánította, hogy prioritásként kezeli az előadóművészeti értékek létrehozását, a több mint százéves városi színjátszás hagyományának ápolását. A tevékenységhez 2017-ben 114 millió forintos támogatást nyújt a város, a színház pedig vállalta, hogy legalább 150 előadást mutat be minimum 38 ezres nézőszámot elérve, az előadások látogatottságát pedig 70 százalék fölé emeli.

Simon Lajos óriási elismerésnek nevezte, hogy az értékesítések alapján számos bérletkonstrukciójuk közül a saját előadásaikat tartalmazó Zenthe Ferenc Premier-bérlet eddig a legkelendőbb, vagyis legtöbben a Zenthe-színház saját produkcióira kíváncsiak. Mint mondta, ez nagyon jól mutatja, hogy eddigi öt éve alatt a társulatnak sikerült gyökeret vernie Salgótarjánban.

Ebben a sorozatban elsőként Michael Frayn Még egyszer hátulról című bohózatát mutatják be október 2-án, a Zenthe Ferenc Színház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciójában fellép a Jászai Mari-díjas Kautzky Armand – ismertette Susán Ferenc rendező, produkciós vezető. A Zenthe-bérletesek júniusig A falu rossza, a Rettenetes szülők és Az eltört korsó című premierelőadásokat láthatják.

Részt vett a sajtótájékoztatón Kis Domonkos Márk, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója is, aki elmondta, mindkét társulat azon dolgozik, hogy megkapja a kiemelt előadóművészeti státuszt és az ezzel járó állami normatívát. Ennek elérésében is segítik egymást, és előadások cseréiben is együttműködnek – tette hozzá.

Orosz Dániel, a színház marketingért felelős munkatársa tájékoztatása szerint a salgótarjáni társulat a következő évadban fellép többek között Veszprémben, Debrecenben, Nyíregyházán, Baján, Siófokon, Budapesten, a határon túl pedig Dunaszerdahelyen, Somorján, Királyhelmecen, Füleken, Gútán, Lendván és Zentán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!