Reformáció 500

2017.10.24. 17:04

Autóbuszon indul országjárásra a reformációs vándorkiállítás

Az emlékbizottság a reformáció elindulásának 500. évfordulóján újszerű megközelítéssel szerette volna közelebb hozni a reformáció értékeit, emlékeit a ma emberéhez – közölte az utazó tárlat keddi budapesti sajtótájékoztatóján Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa.

A miniszteri biztos hozzátette: terveik szerint a Kertész Botond, Zászkaliczky Zsuzsa és Kiss Erika által összeállított, a Menő reformáció című kiállítást szállító csuklós busz eljut számos aprófaluba, kisközösségbe is, hogy informatív és játékos eszközökön keresztül hívja fel a figyelmet a reformáció igazi értékeire.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója az MNM reformációtörténeti kiállítására is felhívta a figyelmet: a magyarországi protestantizmus történetét gazdag anyagon keresztül áttekintő Ige-idők című időszaki tárlat november 5-ig szintén ingyenesen tekinthető meg. Nem mindenki tudja azonban felkeresni a Nemzeti Múzeumot, ezért is hasznos, hogy ezt a fontos témát egy vándorkiállítás segít a legközvetlenebbül bemutatni mindenkinek – emlékeztetett Varga Benedek.

Érdeklődők a Menő reformáció című vándorkiállítást szállító csuklós buszon a Múzeumkertben az indulás napján, október 24-én
Fotó: MTI / Mohai Balázs

Kertész Botond elmondta: a busz felső részén idézetek olvashatók a magyarországi és nemzetközi protestantizmus legnagyobb alakjaitól, lejjebb pedig a reformáció negyven ismert vagy kevésbé ismert „útitársa” tűnik fel Luther Mártontól Lorántffy Zuzsannán és Kossuth Lajoson át Bartók Béláig. A borítás alsó részén idővonal tekinti át a történelmi magyarországi protestantizmus legfontosabb eseményeit.

Az utazó tárlat a budapesti indulás napján
Fotó: MTI / Mohai Balázs

Zászkaliczky Zsuzsa hozzátette, hogy a negyven történelmi alakkal a buszban mélyebben is megismerkedhetnek a látogatók, mellettük pedig hét kortárs személyiség – többek között Polgár Judit, Gryllus Dániel és Gundel Takács Gábor – beszélnek olyan fontos témákról, mint a lelkiség, az anyanyelv vagy a család.

A történelmi ismereteket a kurátori szövegek segítenek elmélyíteni, miközben számos tárgy, játék, digitális installáció viszi közelebb a látogatóhoz a reformáció üzenetét – számolt be Zászkaliczky Zsuzsa.

(Borítóképünkön érdeklődők a kiállítást szállító csuklós buszon. Forrás: MTI / Mohai Balázs)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!