Közénk tartoznak

2018.07.24. 18:46

Kolozsváron indul a magyar kulturális összetartozás új projektje

Húsz erdélyi magyar újszülött családja kap a magyar kultúra színét-javát felmutató gesztusértékű ajándékot Kolozsváron. Hogy ne legyen kérdés: ők is a magyar örökség részesei. Közénk tartoznak.

Csíkszereda, 2018. július 7. Egy kislány fogja édesanyja kezét az Ezer székely leány napján az erdélyi Csíkszereda fõterén 2018. július 7-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Idén az erdélyi magyar római-katolikus és református egyházi intézmények közreműködésével mintegy 7-800, szórványmagyar vidéken élő újszülött családja részesül a könyvet, CD-t, DVD-t tartalmazó, szimbolikus útravalónak szánt ajándékcsomagokból – olvasható a Magyar Idők cikkében.

A Közénk tartozol! elnevezésű kulturális nemzetpolitikai projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma indítja el összhangban a kormány nemzetegyesítő, demográfiai és családpolitikai célkitűzéseivel.

A projekt nyitányaként Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kedd este a Kolozsvári Magyar Főkonzulátuson adja át ünnepélyes keretek közt 20 erdélyi magyar újszülött családjának a Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által aláírt köszöntőlevelet, valamint az alapvető kulturális értékeket tartalmazó ajándékcsomagot.

A „Közénk tartozol!” című projekt a kisgyermekes külhoni magyar családokat kívánja megszólítani, és arra bátorítani őket, hogy büszkén vállalják nemzeti identitásukat, gyermekeiket a magyar oktatás és kultúra színes és gazdag keretei közt neveljék fel, erősítve bennük a nemzeti identitás és összetartozás tudatát.

Az ajándékcsomag tartalma:

1. Bartók Béla: Képeskönyv gyermekeknek (CD-melléklettel)

2.Jankovics Marcell: Magyar népmesék (DVD, 1. rész – Kacor Király)

3.Szép Ernő: Mátyás király tréfái (hangoskönyv)

4.Benedek Elek: Világszép Nádszál kisasszony

5.Petőfi Sándor: János Vitéz

6.Arany János: Toldi

7.Gárdonyi Géza: Egri csillagok

8.Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk

9.Hász Róbert: A künde

 

 

 

Egy kislány fogja édesanyja kezét az Ezer székely leány napján az erdélyi Csíkszereda fõterén 2018. július 7-én

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!