Egyszer volt, hol nem volt...

2018.11.24. 17:03

A népmesemondásról rendez konferenciát a Hagyományok Háza

A Kárpát-medencei gyermek és felnőtt élőszavas népmesemondó versenyek tanulságairól, eredményeiről és jövőjéről rendez konferenciát december elsején a Hagyományok Háza Budapesten.

Budapest, 2014. szeptember 28. Sebestyén István, a Népmûvészet Mestere díjjal 2014-ben kitüntetett bukovinai székely mesemondó mesél a magyar népmese napja alkalmából rendezett eseményen a fõvárosi Magyarság Házában 2014. szeptember 28-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az élőszavas mesemondás a népmese hagyományos, improvizatív formája, amelynek népszerűsítését célul tűzte ki a Hagyományok Háza. A műfaj ismérvei, hogy a szöveget nem olvassák, nem egy szóról szóra megtanult mesét mondanak el, a mese írója pedig ismeretlen. A mesemondók a népmesék szüzséjét, történeti vázát színezik ki, „díszítik fel” a közönség igényeihez alkalmazkodva – olvasható az intézmény közleményében.

A konferencia előadói a főváros mellett a Vajdaságból, a Felvidékről és Erdélyből érkeznek, hogy megosszák a népmesemondó versenyekkel kapcsolatos tapasztalataikat, nézeteiket. Előadást tart mások mellett Kóka Rozália és Fábián Éva a Gyimes-völgyi mesemondóversenyről, Varga Norbert a jövőre 10 éves Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyről, valamint Raffai Judit és Juhász Lassú Kornélia a 2019-ben 25 éves délvidéki Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyről.

A szakmai előadások mellet népmesemondó versenyek gyermek győzteseinek meséit hallhatja a közönség, a programot pedig Mese-csata zárja, amelyen hat mesemondó – Gregus László, Illyés-Ser Gergely, Kiss Ágnes, Kovács Marianna, Sőrés Róza és Zámborszky Eszter – népmeséi mérkőznek meg egymással a sötétség, a versengés és a várakozás témájában – áll a közleményben.

Borítókép: Népmesét hallgató gyerekek, akiknek Sebestyén István, a Népművészet Mestere, bukovinai székely mesemondó mesél egy a magyar népmese napja alkalmából rendezett eseményen a fővárosi Magyarság Házában 2014. szeptember 28-án

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!