kultúrbónusz

2018.11.26. 18:00

Múzeumpedagógiai program indult hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásáért

Az Európai Unió Európai Szociális Alap 2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásából valósul meg.

Budapest, 2015. március 16. Zalatnai Éva múzeumpedagógus a Múmiavilág címû kiállításhoz kapcsolódó foglalkozást tart a piliscsabai Páduai Szent Antal Általános Iskola hatodikos tanulóinak Budapesten, a Természettudományi Múzeumban 2015. március 16-án. A Kultúrkaland program keretében a gyerekek múzeum-, könyvtár-, vagy levéltár-pedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Múzeumpedagógiai program indult hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásáért, a KultúrBónusz elnevezésű program kísérleti program keretében 6 ezer diák vehet részt múzeumpedagógiai foglalkozásokon – közölte a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja (MOKK) hétfőn.

A múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek elnevezésű projekt az Európai Unió Európai Szociális Alap 2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból valósul meg.

A közlemény szerint a KultúrBónusz kísérleti programban 2018 novemberétől 2019 decemberéig az észak-magyarországi és észak-alföldi régiók 40 közoktatási intézménye és 35 muzeális intézménye működik együtt.

A program keretében 6 ezer diák vesz részt ingyenesen múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Az általános iskolák 1-4. évfolyamain tanuló diákok számára a program keretében iskolákba kitelepülő múzeumpedagógiai programokat, úgynevezett Bőröndmúzeumot is tarthatnak.

A csoportok emellett a múzeumlátogatáshoz kapcsolódóan komplex szolgáltatáscsomagot is igényelhetnek, választhatnak például hideg élelmiszercsomagot, valamint kérhetik a csoport buszos utaztatását is a múzeumba.

Mint írják,

a kezdeményezés célja, hogy a múzeumi programokat a közoktatási intézmények tantervhez kapcsolódóan használják fel és a tanulók szabadidős helyszínként is tekintsenek a múzeumokra.

A KultúrBónusz program további célja, hogy az eredmények feldolgozásával a kísérleti program végén javaslatot tegyenek egy olyan országos rendszer bevezetésére, amelynek köszönhetően minden közoktatásban tanuló diák – bizonyos feltételekkel – ingyen vehetne részt a múzeumi programokon.

Borítókép: Illusztráció / Zalatnai Éva múzeumpedagógus a Múmiavilág című kiállításhoz kapcsolódó foglalkozást tart a piliscsabai Páduai Szent Antal Általános Iskola hatodikos tanulóinak Budapesten, a Természettudományi Múzeumban 2015. március 16-án. A Kultúrkaland program keretében a gyerekek múzeum-, könyvtár-, vagy levéltár-pedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!