Törékeny szépség

2018.12.11. 08:44

A porcelán nem ódivatú

Hatvany Viktória festőművész az emberi élet legfontosabb értékeit jeleníti meg a porcelántányérokon.

Hatvany Viktória festőművész kezei közül lélegzetelállító porcelánok kerülnek ki. Az alkotó az ECHO TV Kultúrklub című műsorában elmondta: kezdetben idegenkedett a porcelántól, hiszen korábban a vászon volt számára az otthonos „terep”, de végül „utat talált az anyaghoz”, és ötvözni tudta gondolatait, elképzeléseit ezzel a törékeny felülettel is: „kinyílt előttem a porcelán, és ömleni kezdtek rá a gondolataim” – fogalmazott.

A festőművész felidézte, hogy Hollóházán létrehozott művésztelepének projektjéhez csatlakozott a hollóházi porcelángyár, ennek lett az eredménye ez a gyümölcsöző együttműködést, melynek keretében Hatvany porcelánra kezdett festeni.

A Hatvany Viktória által festett porcelántányérok.
Fotó: ECHO TV

Hatvany Viktória elmondta azt is, hogy kollekcióinak témáit és az egyes darabok címét úgy választotta ki, ahogy azokban az emberi élet alapvető fontosságú üzenetei, csodái megjelenhessenek: a Család címet viselő sorozat darabjai tehát például a Varázs, a Titok és az Apa című alkotások.

Az alkotó meglátása szerint érdemes volna a porcelánra nem csak mint dísztárgyra, de mint hétköznapi eszközre is tekintenünk, hiszen ez egy strapabíró anyag, ami korántsem ódivatú, hanem modern: nyugodtan ki lehet venni a vitrinből, és használatba helyezni.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: Hatvany Viktória festőművész az ECHO TV stúdiójában. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!