Rendhagyó album

2019.01.17. 11:37

Vasárnap mutatja be új lemezét a Modern Art Orchestra

Számos kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új korongjára a népszerű big band.

A Modern Art Orchestra (MAO) vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatja be legfrissebb lemezanyagát, melyen kortárs szerzők remekművei szerepelnek. A koncerttel a MAO az elmúlt években elhunyt két dzsesszzenész, Mohay András és Varga Gábor emléke előtt tiszteleg.

A MAO Plays Contemporary Music című CD és a koncert egyik közreműködője, Borbély Mihály klarinét- és szaxofonművész az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában kiemelte: a műsor a klasszikus kortárs zene és a dzsessz összefüggéseit feszegeti. Kitért arra, hogy a repertoáron szereplő legrégebbi darab Igor Stravinsky Ebony Concertója, ami egy klarinétszóló és big band összeállításra írott mű.

Szerepel a lemezen és a műsorban például Bacsó Kristóf, Fekete-Kovács Kornél, a MAO művészeti vezetője, Horváth Balázs és Gryllus Samu egy-egy műve.

A zenészek elmondták, hogy felkerült az anyagra Bartók Béla Allegro Barbarójának Subicz Gábor által készített átirata, valamint a mai kortárs zene egyik legjelentősebb szerzője, Eötvös Péter Paris-Dakar című kompozíciója is, amelyet Gőz László harsonásnak és a MAO-nak írt.

„Napjaink zenéjéről van szó, amely számos gyökérrel támaszkodik a népzene, a Kárpát-medence zenei örökségéhez, Sztravinszkij esetében a dzsessz és a 20. századi zene volt az inspiráció. Egyedülálló, hogy ezeket a darabokat egy olyan big band adja elő, amely mind a két műfajban otthonosan mozog”

- fogalmazott Borbély Mihály.

A 2005-ben alakult Modern Art Orchestra az elmúlt években szerzői estet szervezett mások mellett Hárs Viktornak, Nagy Jánosnak, László Attilának és Dinnyés Dánielnek, miközben a dzsessz tradícióit is ápolja: dzsessztörténeti sorozatában mások mellett Duke Ellington, Gil Evans és Count Basie műveit mutatta be.

A formáció színpadra lépett többek között Sanghaj, Párizs, Los Angeles, New York, Zürich és Prága koncerttermeiben, 2014-ben Ennio Morriconéval közösen turnéztak, több világsztárral dolgoztak együtt, például Kurt Ellinggel, David Liebmannel, Bob Mintzerrel, a New York Voices-zal, Adam Nussbaummal, a Mezzofortéval és Rhoda Scott-tal.

Borítókép: Modern Art Orchestra. Fotó: mao.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!