Irodalmi kitüntetés

2019.02.06. 14:00

Megáldották a Balassi-emlékkardokat

A Balassi Bálint-emlékkarddal a magyar líra kiemelkedő alakjait és a magyar irodalmat fordító külföldi költőket jutalmazzák.

Balassi-emlékmise a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban

Forrás: pannonrtv.com

Balassi-emlékmisét tartottak kedd este a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban – adja hírül a Magyar Szó.

A portál cikke ismerteti: a Balassi Kard Művészeti Alapítvány jövő szerdán Budapesten átadja nemzetközi irodalmi díját és a vele járó Balassi Bálint-emlékkardot egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak. Maga a díj egy középkori mintára kovácsolt végvári szablya, ezt Fazekas József bonyhádi fegyverkovács készíti.

Lövétei Lázár László székelyföldi magyar költő, esszéista (b) és Marin Georgiev bolgár műfordító, a Balassi Bálint-emlékkard 2018-as díjazottjai.
MTI Fotó: Kovács Attila

2019-ben a kardokat Nagy Gábor József Attila-díjas költő, a Hitel szerkesztője és Paszkál Gilevszki macedón költő, műfordító veheti majd át.

Mint a cikk írja, több mint tízéves hagyomány, hogy a díjátadó előtt Balassi emlékmisét celebrálnak az irodalom művelőiért és tisztelőiért. Ezen a misén áldják meg az átadandó kardokat is – ismertetik.

A szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök tartotta, aki elmondta: „A Balassi emlékmise azokért szól, akik az irodalom, kultúra, a művészet eszközeivel küzdenek az igazságért, a szépségért, a jóságért.”

Borítókép: Balassi-emlékmise a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!