Történelmi mementó

2019.03.18. 14:52

Több nemzet művészei emlékeznek együtt az isonzói csatákra

Avgust Ipavec szlovén zeneszerző A zöld smaragd színei – elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye az I. világháborúban zajló isonzói csaták borzalmait zenésíti meg. Előadásában szlovén, olasz, osztrák és magyar színészek, táncosok és énekesek, összesen mintegy 250 előadó, köztük a Budapesti Filharmóniai Társaság művészei is közreműködnek.

Cankarjev Dom

Az I. világháború minden harcoló nemzet számára tragédiával zárult. A „Nagy háború” során a Magyar Királyság területén 3.800.000 embert mozgósítottak. Egy részük a Magyar Királyi Honvédség, mások a császári és királyi haderő alakulataiban szolgáltak. Közülük a különböző frontokon 661.000-en haltak hősi halált, 743.000-en megsebesültek és 734.000-en hadifogságba estek. Isonzónál közel 100.000 honfitársunk esett el, az összes nemzet áldozatainak száma több mint 1 millió fő volt – idézi fel a történelmi eseményeket a BFTZ közleménye.

Mint írják, nagyszabású összefogás eredményeképp, több száz előadó közreműködésével rendeznek koncertet az I. világháborús isonzói csaták emlékére.

A Monarchia katonái a Tolmein mellett

Avgust Ipavec szlovén zeneszerző A zöld smaragd színei – elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye az isonzói csaták borzalmait zenésíti meg. A mű minden szenvedő nemzethez szól: a darab egyes részeiben a szlovén nyelven kívül olasz, német, magyar és orosz nyelven is felhangoznak prózai részletek a korabeli katonák leveleiből, így válik személyessé a többszázezer katona tragédiája – olvasható az ismertetőben. A mű kilencventagú szimfonikus zenekar és további százötven szereplő – tánckarok és kórus – közreműködésével, szcenírozott formában kerül előadásra 2019. március 24-én a ljubljanai Cankarjev Dom dísztermében. A zene közben költemények hangzanak el színészek előadásában, többek között Simon Gregorčič szlovén költőnek a közelgő háború szörnyűségeit drámai hangon előrevetítő, 1879-ben írott Soča (az Isonzo folyó szlovén neve) című költeménye.

Avgust Ipavec szlovén zeneszerző Goriziában születetett 1940-ben. Katolikus teológiát végzett, 1966-ban Ljubljanában, majd 1974-ben a Zeneakadémián szerzett diplomát zeneszerzés szakon. Ezt követően a Bécsi Zeneművészeti Főiskolán fejlesztette tovább tudását, ahol Alfred Uhl jeles osztrák komponista tanítványa volt. Avgust Ipavec elsősorban a programzene művelője, oratóriumairól és kórusműveiről ismert, mint amilyen például négynyelvű miséje, a Missa populorum, Assisi Szent Ferencről szóló oratóriuma, a Fonte d’Amore, vagy az 1998-ban Szent Benedek és Szent Bernát tiszteletére írott Ad Missam in Agris. Zeneszerzői munkásságáért hazájában, Szlovéniában és Ausztriában is magas szintű elismerésben részesült. Katolikus papként Bécsben lát el kórházi lelki gondozói szolgálatot.

Avgust Ipavec

A Budapesti Filharmóniai Társaság – amely nem először játszik Ipavec-művet – már az I. világháború ideje alatt Magyarországon hivatásos szimfonikus zenekarként működött, így az együttes küldetésként éli meg, hogy korábbi tagjaikért is muzsikáljanak, akiket akkor frontszolgálatra hívtak, és sosem térhettek haza – olvasható az együttes közleményében, melyben azt is felidézik: Áder János 2013-ban, a Budapesti Filharmóniai Társaság 160. évére íródott köszöntőjében így fogalmaz:

„Nagyhatalomnak lenni a zenében nem kiváltságokat, hanem fokozott felelősséget jelent. Felelősséget a hagyományok, a mai és a majdani közönség iránt.”

A koncert nemzetközi szervezőbizottsága meghívja a szomszédos nemzetek legfőbb közjogi méltóságait azokból az országokból, amelyeknek katonái az isonzói front sok szenvedést látott mezeinek földjében nyugszanak. A hatalmas apparátust megmozgató előadásról felvételt készít a Nova4 szlovén tévétársaság, a koncert előtt beszédet mond Borut Pahor szlovén köztársasági elnök, a hangverseny tiszteletbeli fővédnöke. Avgust Ipavec az előkészületek során többször is ellátogatott Budapestre, és természetesen a ljubljanai koncerten is jelen lesz. A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.

Borítókép: A Cankarjev dom koncertterme

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!