hangverseny

2019.04.27. 09:33

Chopin művek szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutatóján

A Hungaroton gondozásában júniusban megjelenő albumon a g-moll, az F-dúr, az Asz-dúr és az f-moll ballada, valamint az Asz-dúr, a Fisz-dúr, a Gesz-dúr és a cisz-moll impromptu hangzik el.

Frédéric Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató hangversenyén június 5-én a Pesti Vigadóban.

A hangversenyen a lemez teljes anyag mellett az f-moll fantázia is megszólal, mintegy alátámasztva, megvilágítva a balladák drámaiságát – mondta el Farkas Gábor az MTI-nek.

Felidézte, hogy ezeket a műveket már több alkalommal előadta koncerteken, ezért úgy érezte, hogy itt az ideje rögzíteni is őket.

„Az utóbbi időben sokat foglalkoztatott Chopin zenéje” – hangsúlyozta, hozzátéve: minden művész életében vannak olyan időszakok, amikor egy bizonyos zeneszerző nagyon megérinti.

A két éve Japánban élő, a Tokyo College of Music professzoraként tanító Farkas Gábor kiemelte, hogy nagyon szeret a magyar közönségnek játszani, amely érti és „együtt lélegzik” a zenével. Európai koncertjeit rendszeresen összeköti magyarországi hazautazással és itthoni fellépésekkel, a Zeneakadémián például koncertsorozatban adták elő Szabadi Vilmos hegedűművésszel Mozart összes hegedűre és zongorára írt művét.

Tavasszal Liszt Magyar fantáziáját mutatja be az oszakai Symphony Hallban az Osaka Century Orchestrával Kovács János vezényletével, a Kanazawai Spring Green Music Festivalon pedig Chopin f-moll zongoraversenyét szólaltatja meg Michael Balke vezényletével, az Ochestra Ensemble Kanazawa közreműködésével. Nyáron a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival elnevezésű nemzetközi zenei fesztiválon.

Felidézte, hogy a kiotói Barocksaalban adott Liszt-estjét az év koncertjévé választották, amelyért átvehette a nagy presztízsű Aoyama Music Awardot. Mint mondta, ez azért nagy szó, mert Japánban Liszttel kiemelkedő sikert elérni nagy küzdelem, ritkaság.

Az 1981-es születésű Farkas Gábor a romantikus repertoár elismert interpretátora, nemzetközi zongoraversenyek győztese, a nagy zenei fesztiválok és koncerttermek állandó fellépője. Első albuma An Evening with Liszt címmel jelent meg a Warner Music Hungary gondozásában, a művész Liszt Ferenc-díjban 2012-ben részesült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!