Wass Albert-regény

2019.04.12. 12:00

Ma már alig értjük az ösztönszerű, „boszorkányos” tudást

A funtineli boszorkányt Poór István filmesítette meg, a főszereplő Nucát pedig a marosvásárhelyi Ritziu Ilka Krisztina alakítja.

Wass Albert legnépszerűbb regényéből a közelmúltban film készült, melyben erdélyi színészek alakítják a szereplőket. A Liget portál interjút készített a fő karaktert, a funtineli boszorkányt megformáló Ritziu Ilka Krisztinával. Az elsőfilmes színésznő elmesélte: mivel a regényben is két, egy kislány és egy felnőtt Nuca szerepel, kellett egy felnőtt színész is. Poór István maga kereste meg őt – bár ő ezen meglepődött, hiszen eredetileg szőke hajú szereplőre lett volna szükség, Nuca ugyanis a regény szerint szőke volt.

Ritziu Ilka Krisztina
Fotó: Veress Albert / Liget.ro

A filmmel kapcsolatban sokan emlegetik, hogy pusztán négymillió forintból készült: Ritziu Ilka Krisztina ezt megerősítette. Mint mondta, nagyon kicsi stábbal, egykamerás felállásban zajlott a forgatás.

„Tapasztalatnak azonban nagyon jó volt, sokat dolgoztunk rajta, s belemerülni ennek a lánynak a szerepébe igen nagy kihívás volt.

A filmen nagyon is meglátszik, hogy vannak helyzetek, amikor nem is sikerült ezt tökéletesen megoldani. De nem minden múlt rajtam. Amúgy a Szászrégen melletti Magyarón zajlott a forgatás, a faluban, valamint kint a mezőn és az erdőben. 2017 októberében kezdtük el, és december elején be is fejeződött, számomra legalábbis. Még ez előtt volt egy kemény hónap, amit a kislánnyal vettek fel. A kis Nuca szerepét egy magyarországi kislány játssza, de én vele nem találkoztam személyesen. Nagyon jó hozadéka a filmnek, hogy olyan színészekkel dolgozhattam együtt, akikkel, bár itt vagyunk egy városban, mivel én nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak, ezért nem dolgoztunk még együtt. Mindegyikkel jó élmény volt, de ugyanúgy a csíkszeredaiakkal, sepsiszentgyörgyiekkel is” – idézte fel a forgatással kapcsolatos élményeit a színésznő.

Az általa megformált boszorkányt, Nuca alakját úgy jellemezte: Nuca egy nagy tudással rendelkező lány, azzal a fajta tudással rendelkezik, amit ma modern nyelven keleti filozófiához hasonlítanánk, vagy spiritualitásként emlegetnénk. Ösztönszerűen érez és tud dolgokat, már csak azáltal is, hogy nagyon közel nő fel a természethez, az állatok között. Nagyon nyitott kell legyél, hogy ezt a fajta tudást meglásd és felismerd, a régi emberek sem voltak ezzel másként, ezért is voltak az ilyen személyek inkább boszorkányok, javasasszonyok„ – fogalmazott a színésznő.

”Nuca is egy ilyenszerű nő, neki is van egy másik fajta tudása, amivel az átlagember nem tud mit kezdeni. Ezt a fajta sejtelmességet próbáltam én megkeresni magamban,

plusz egy nagyon szép lányról van szó, aki eléggé gerinces ahhoz, hogy ne adja be a derekát mindenkinek, és ahogy ez történni szokott, a bélyeget nagyon hamar rányomják, hogy ő biztos a férfiakkal együtt hál, közben meg nem: egyetlenegy szerelme van neki az évek során, attól szüli meg a gyerekét, és hal meg utána, mert egy nemesi fiúról van szó„ – tette hozzá.

Az egyik jelenet forgatása kissé felemás helyzetet is teremtett, Ritziu Ilka Krisztinának ugyanis egy szülést kellett megelevenítenie.

”Szülök egyet például a filmben, de olyant, hogy isten őrizzen meg. Sajnos, nem volt senki ott, amikor azt a jelentet vettük volna fel, aki el tudta volna mondani, hogy leányka, nem így„

- mondta, azt is hozzátéve, hogy ennél a jelenetnél csak férfiak és ő volt jelen, és annak ellenére, hogy a saját édesanyja is szerepel a filmben, ennél a jelenetnél senki nem volt ott, akinek már lett volna tapasztalata a szülésről.

A funtineli boszorkány című regényt Wass Albert amerikai emigrációja alatt írta 1959-ben, és az egyik legsikeresebb művének tartják. Főszereplője Nuca, a szép havasi leány, akinek különböző csodás képességeket tulajdonítottak az emberek – egyesek szerint szent, mások szerint boszorkány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!