a puszta illata

2019.06.01. 16:40

Megjelent a Csárdakönyv, 320 éves a Hortobágyi Nagycsárda

A balmazújvárosi önkormányzat kiadásában megjelent 115 oldalas, képekkel gazdagon illusztrált könyvet Papp József helytörténeti kutató méltatta.

Hortobágy, 2015. április 25. A hortobágyi Kilenclyukú hídnál tartott Szent György napi kihajtási ünnepségre érkezett vendégek az 1699 nyarán épült Hortobágyi Csárdánál. A rendezvénnyel egy idõben megkezdõdött a pusztai turistaszezon is, a tavaszi, nyári, õszi hónapokban több mit 200 000 látogató keresi fel a hortobágyi szervezett programokat és a helyi látványosságokat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

Forrás: MTVA

Fotó: Oláh Tibor

Háromszázhúsz éves a Hortobágyi Nagycsárda, ebből az alkalomból jelent meg Gencsi Zoltán Csárdakönyv című kötete, amelyet szombaton mutattak be a kilenclyukú híd lábánál lévő csárdában.

A balmazújvárosi önkormányzat kiadásában megjelent 115 oldalas, képekkel gazdagon illusztrált könyvet Papp József helytörténeti kutató méltatta a csárdát zsúfolásig megtöltő hallgatóság előtt.

Felidézte, hogy 320 éve született meg a csárdáról az a jelentés, amely „a hatalmas puszták birtokosa”, Debrecen szabad királyi város irányító testülete elé került. Megállapították, hogy a Hortobágy folyó hídjánál a 15. századtól működő városi vámszedő helyen „eligáltatott egy ház is, és alatta pince is, a bor árulás hogy annál alkalmatosabb lehessen” – idézte az egykori városi jegyzőkönyvet Papp József.

Gencsi Zoltán kötetéről elmondta „szép és értékes kiadvánnyal gazdagodtunk”, amiből izgalmas, letűnt világ tárul fel, a puszta, a pusztai állattartás, a hajdani állathajtó útvonalak világa, miközben a szerző a puszta szerelmesei, írók, költők, festők műveivel gazdagította a csárdatörténetet.

Papp József a kötet erényei között sorolta, hogy szinte valamennyi hazai ősi csárdát bemutatja levéltári adatokat felhasználó pontossággal.

A szerző, Gencsi Zoltán – Hortobágy alpolgármestere – a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. egykori igazgatójaként számos korábbi hagyományt elevenített fel a pusztán. Nevéhez fűződik a tavaszi kihajtási és az őszi behajtási ünnepek hagyományának újraélesztése: az állatok seregszemléjének a kilenclyukú híd lábánál mára már több ezer látogatója van.

Ugyancsak Gencsi Zoltán kezdeményezte az egykori marhahajtó utak feltárását, amelyek a pusztai települések érintésével Hortobágytól Németországig kínálnak látnivalókat a turistáknak.

Gencsi Zoltán Csárdakönyve ezer példányban jelent meg.

Borítókép: illusztráció: A hortobágyi Kilenclyukú hídnál tartott Szent György napi kihajtási ünnepségre érkezett vendégek az 1699 nyarán épült Hortobágyi Csárdánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!