Cigányzene

2019.07.26. 14:20

Bangó János és Tomhán Gyula Ferenc nyerte a füredi prímásversenyt

A két művész megosztva nyerte a megméretést – közölte a Hagyományok Háza.

20190723 Balatonfüred Prímásverseny a művelődési házban Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Forrás: Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Mint a közleményben írják, a Balatonfüredi Prímásverseny a balatonfüredi Anna-bál egyik kísérőrendezvénye a Hagyományok Háza és a helyi önkormányzat rendezésében, amelyre 2019-ben a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök jelentkezését várták.

A nyilvános színpadi versenyt kedden és szerdán tartották, ahol a szakmai zsűri – Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása; ifjabb Kállai Kiss Ernő, a Margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarvezető prímása és Roby Lakatos hegedűvirtuóz – döntött a nyertesekről.

A versenyre hét 20 és 35 év közötti hegedűs jelentkezett az ország több pontjáról. Minden prímásnak három produkciót kellett előadnia, két kötelező versenyszámot és egy szabadon választottat.

Az elbírálásnál kiemelt szempontnak számított a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja és az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

Az első három helyezett

Megosztott első helyen Bangó János és Tomhán Gyula Ferenc végzett, mindkét versenyző Budapestről érkezett a megméretésre. Bangó János 19 éves korában alapított saját zenekart, prímásként egy évig muzsikált a 100 Tagú Cigányzenekarral. Tomhán Gyula Ferenc a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban végezte tanulmányait, a Rajkó zenekar prímása.

A két nyertes fejenként ötszázezer forinttal gazdagodott, emellett fellépési lehetőséget kapott a gálakoncerten és a jövő évi Balatonfüredi Prímásverseny záró koncertjén.

Második helyen Horváth László végzett, a harmadik helyezést pedig Sándor Zoltán nyerte el, akik szintén Budapestről érkeztek a megméretésre.

A különdíjasok

A különdíjat, amely egy Rácz Pál hegedűkészítő mester által felajánlott hegedű, Váradi Gyula kapta, aki ezen kívül felléphet a Magyar Állami Népi Együttes egyik előadásán is.

További két különdíjat is kiosztottak, amely szintén egy-egy fellépési lehetőség a Magyar Állami Népi Együttessel. E különdíjakat Farkis Béla és Oláh Dávid nyerte el.

Borítóképünkön az idei Balatonfüredi Prímásverseny hét versenyzője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!