hagyományok

2019.07.31. 13:27

Építészeti oktatási táborokat rendeznek az erdélyi Bonchidán

A kastélyban zajló, két hétig tartó interdiszciplináris oktatási programok célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése.

Bonchida, 2015. augusztus 29. Kirakodóvásár a 14. Bonchidai Bánffy-kastély Napokon a felújítás alatt álló mûemlék-épületegyüttes udvarán a Kolozs megyei Bonchidán 2015. augusztus 29-én. MTI Fotó: Biró István

Forrás: MTI

Fotó: Bíró István

Hagyományos építőmesterségeket ismerhetnek meg a jelentkezők augusztusban az erdélyi Bonchidán, ahol két szaktábort is rendeznek a Bánffy-kastélyban – közölték a szervezők.

Az erdélyi Transylvania Trust Alapítvány által meghirdetett szaktáborokra építészeti, építőmérnöki, tájépítészeti, régészeti szakon tanuló egyetemi hallgatók mellett olyan szakemberek jelentkezését várták, akik a műemléképületek restaurálására szeretnének szakosodni. Augusztus 16-án és 31-én nyílt napot tartanak, amikor az érdeklődők megtekinthetik a résztvevők kétheti munkájának eredményeit.

A kastélyban zajló, két hétig tartó interdiszciplináris oktatási programok célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása.

A Magyarországról, Romániából, Moldovai Köztársaságból, Szerbiából és az Egyesült Királyságból érkező csaknem 70 résztvevő külföldi és romániai szakemberektől sajátítja el a műemlék-helyreállítás alapelveit és módszereit a gyakorlati műhelyeken. A résztvevők emellett bekapcsolódnak a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásába.

A kőműves műhelyben boltozat-restaurálást, falazat-megerősítést és faldíszítő technikákat, az ács- és asztalosműhelyben hagyományos kötéseket, fafeldolgozási technikákat és régi bútorok helyreállítását lehet megtanulni. A második táborban ezek mellett kőfaragóműhely is működik majd.

A táborok kirándulással egybekötött tanulmányúttal egészülnek ki, amelyek során a tordai Sóbányát, Szamosújvár és Szék kulturális örökségét mutatják be a résztvevőknek.

A szaktáborokat immár 2001 óta tartják Bonchidán, eddig 30 ország több mint 2500 képviselője vett részt.

A bonchidai Bánffy-kastély Románia egyik legjelentősebb főnemesi rezidenciája. A fénykorában Erdély Versailles-aként számon tartott kastély a 16. századtól kezdve épült és a 19. század közepén nyerte el végleges formáját. Az épületegyüttes eredeti értékei a több évtizedes elhagyatottság miatt pusztulásnak indultak, a folyamatos rombolás miatt súlyos veszélybe kerültek, egy részük el is veszett.

Borítókép: illusztráció / Kirakodóvásár a 14. Bonchidai Bánffy-kastély Napokon a felújítás alatt álló műemlék-épületegyüttes udvarán a Kolozs megyei Bonchidán 2015. augusztus 29-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!