hagyomány és újítás

2019.07.17. 09:53

Idén válik nagykorúvá a Partium legrégibb magyar fesztiválja

A helyi termékeket is népszerűsíti a 18. Partiumi Magyar Napok.

A szatmári helyi termékeket is népszerűsíti a 18. Partiumi Magyar Napok, amely a megszokott gazdag kulturális programmal várja az érdeklődőket augusztus 20. és 25. között – közölték kedden a szervezők.

A programsorozat a régió egyik legrégebbi magyar fesztiválja, amely idén válik nagykorúvá. Újragondolt helyszínek, kulináris ínyencségek és kulturális programok várják a résztvevőket. Barta Zoltán, a rendezvény koordinátora elmondta, hogy a fesztivál fő helyszínének számító szatmárnémeti Kossuth-kertet hangulatosabbá teszik, a tér újragondolása mellett relaxációs zónát is létrehoznak, de a borudvarban is lesznek változások.

Az idei programból sem hiányzik a Partiumi Színházi Esték, lesznek szabadtéri filmvetítések, irodalmi és történelmi tematikájú beszélgetések, képzőművészeti és bortörténeti kiállítások.

Színes az idei Partiumi Magyar Napok zenei kínálata, így Marót Viki és az őt kísérő Nova Kultúr Zenekar, az Ismerős Arcok, a Csík zenekar, a Compact Disco, a Twisted Systems, a Strangers és Koszika is fellép a magyar napokon. A fesztivál kiemelt meghívottja Ákos, aki augusztus 25-én este 9-kor ad koncertet Szatmárnémetiben.

A néptánc és a népművészet kedvelői részt vehetnek a hagyományos mesterségek bemutatóin, kiállításokon, de megtekinthetik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Táncrapszódia című előadását, illetve táncházban szórakozhatnak. Lesznek sporttevékenységek is, így például egyebek mellett kerékpáros ügyességi verseny, interaktív kajakoktatás.

Az idei Partiumi Magyar Napokon mutatják be a Szatmári Termék védjegy létrehozásáról szóló projektet. Magyar Lóránd, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője elmondta: a kezdeményezés célja, hogy országos és nemzetközi szinten is elismerést szerezzenek a jó minőségű, Szatmár megyében gyártott mezőgazdasági termékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!