A húrok közé csapnak

2019.11.04. 14:33

Pénteken startol a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

A háromnapos rendezvény keretében három ritkán hallható, Grammy-díjas zenész ad szólókoncertet a Zeneakadémián.

Forrás: Pixabay

Pénteken kezdődik a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál, a háromnapos rendezvény keretében három ritkán hallható, Grammy-díjas zenész ad szólókoncertet a Zeneakadémián.

A rendezvényen a szólókoncertek mellett a három művész egy-egy nyilvános mesterkurzust is tart

hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Csáki András gitárművész, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti tanácsadója az mondta, hogy a fesztivál ünnep a klasszikus gitárosok számára. Hozzátette: az idei rendezvényre három legendás művész is érkezik: Manuel Barrueco, Paul O'Dette és David Russell koncertjét hallhatják az érdeklődők.

Beszélt arról is, hogy

a klasszikus gitár a tradicionális hangszerekkel összehasonlítva fiatal hangszernek számít. A hangszer igen értékes, hiszen a repertoárja a zeneirodalom egészen korai szakaszától a jelenlegi modern irodalomig nagyon sokféle művet felölel

fűzte hozzá.

Felidézte, hogy a Liszt-díjas Eötvös József 2002-ben alapította meg a gitár tanszakot a Zeneakadémián. Csáki András elmondta, hogy maga is a gitár tanszak hallgatója volt és számos nemzetközi versenyen ért el eredményeket, a tanszak későbbi generációi is nagyon eredményesek.

2014 óta háromévente rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt, a köztes években pedig háromnapos tematikus fesztiválokat szerveznek.

Ebbe a sorba illeszkedik az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!