Újabb botrány készül?

2019.12.09. 07:57

Vizsgálatot indít az állítólagos zaklatás ügyében az Újszínház

Egy színész lehet az érintett egy újabb zaklatási ügyben. A vélt áldozat az intézmény nem színész alkalmazottja lehet.

A színház vezetősége, konkrétan Dörner György igazgató pénteken kapott levelet a fenntartó Fővárosi Önkormányzattól, amelyben azonnali tájékoztatást kértek egy, a színházban történt állítólagos szexuális visszaélésről – írja sajtóértesülésekre hivatkozva az Origo, megjegyezve, hogy ez a színész az egyébként színészszakszervezeti vezető, Mihályi Győző lehet.

A történtekkel kapcsolatban az Újszínház hétfőn napközben közölte, etikai bizottsága a sajtóban megjelent, az intézményt érintő zaklatási vádakkal összefüggésben vizsgálatot indít.

Mint a közlemény felidézi, a Fővárosi Önkormányzata mint fenntartó december 6-án kért tájékoztatást az Újszínháztól egy vagy több 2016-ban elkövetett szexuális zaklatás ügyében.

A sajtóban az utóbbi napokban jelentek meg olyan hírek, miszerint az Újszínház társulatának egyik, állami díjjal is kitüntetett, elismert színésze az intézmény egyik nem színész tagját zaklatta szexuálisan 2016-ban.

„A fenntartó képviselőjét szóban és írásban is tájékoztattuk, hogy ilyenről nincs tudomásunk. Hivatalos bejelentés színházunkhoz sem akkor, sem azóta nem érkezett. A sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát vitatjuk és visszautasítjuk” – hangsúlyozta a teátrum.

Mint kiemelték, a bejelentő személye, valamint a bejelentés tartalma a színház számára ismeretlen, mivel az intézmény is a sajtóból értesült arról, hogy a fenntartó, valamint a Színházi Dolgozók Szakszervezete részére ilyen jellegű bejelentés történt.

„Az Újszínház a mai napon mindkét intézménytől tájékoztatást kért” – írták.

„A mai napon rendkívüli társulati ülés alkalmával tájékoztattuk a társulatot, hogy az etikai bizottság a sajtóban megjelent vádak miatt vizsgálatot indít. A társulatot biztosítottuk arról, hogy amennyiben bárki bejelentést tesz, minden erővel az esetleges áldozatok megvédésére fog törekedni a színház” – áll a közleményben.

Az Újszínház közleményében emlékeztet arra, hogy több szabályzattal is rendelkezik, amely lehetőséget biztosít az ilyen és ehhez hasonló ügyek bejelentésére, valamint kivizsgálására.

„Szeretnénk megkérni a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a színház intézményét és tartózkodjanak a további feltételezéseken alapuló sajtóhírek megjelentetésétől” – zárul a teátrum közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!