Értékőrzés

2020.01.04. 14:54

Jelentős támogatást nyújt a kormány a Makovecz-épületek felújítására

Több mint 12 milliárd jut a neves építész életművének gondozására.

Temesvár, 2019. december 15. A Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templomának avatóünnepsége Temesváron 2019. december 15-én. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Harminc épület építésére, felújítására, illetve funkcióinak bővítésére szolgál a 12 milliárd 420 millió forint, amellyel a kormány a Makovecz Imre-életmű gondozását támogatja – írja a Magyar Közlöny mellékletére hivatkozva a Mandiner.

A Sárospataki Művelődési Ház és Könyvtár 2 milliárd 50 millió forint, a rákoskerti „Mennybemenetel” ökumenikus templom építése pedig 920 millió forint támogatást kap a kormánytól. A beruházó a Rákoskerti Templom Alapítvány és a Rákoscsabai Református Egyházközség.

A Sárospataki Művelődési Ház és Könyvtár
Fotó: sarospatak.hu

A makói „Hagymaház” felújítása, valamint a hozzá kapcsolódó beruházások (mint például a Páger mozi és Rendezvényház rekonstrukciója) 730 millió forinthoz jutottak. A beruházó itt a városi önkormányzat.

A makói Hagymaház
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A zalaszentlászlói faluház és szállásépület felújítása, továbbá az óvoda bővítéséhez 480 millió forint, a temesvári „Új Ezredév” Református Központ építésének befejezéséhez pedig 474 millió forintot támogatást kap a beruházó. A többi 25 épület ezektől kisebb támogatáshoz jutott.

Ki is volt Makovecz Imre?

Makovecz Imre 1935-ben született Budapesten, felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte. Diplomát az 1956-os forradalomban tanúsított tevékenysége miatt csak 1959-ben kapott.Eleinte a SZÖVTERV alkalmazottjaként vendéglőket és csárdákat tervezett, majd 1964-ben Svájcban járt, ahol megismerte Rudolf Steiner munkásságát. Kós Károllyal először 1970-ben találkozott. A nemzetközi elismerést kiváltó sárospataki művelődési házat 1972-ben tervezte. Saját tervezőirodáját MAKONA néven 1983-ban alapította meg, 1989-ben pedig az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja lett, illetve többedmagával megalapította a Kós Károly Egyesülést. 1992-ben óriási nemzetközi sikert aratott a Sevillai Világkiállításra tervezett magyar pavilonjával. 1993-ban megalapította a Magyar Művészeti Akadémiát. A magyar Ybl-díj, a Kossuth-díj és a Corvin-lánc mellett számos nemzetközi elismerést is kapott. 2011. szeptember 27-én tért örök nyugalomra.

Makovecz Imre Kossuth-díjas építész a Tőkés László Alapítvány 2010. évi díjazottjaként a kisvárdai református templomban 2010. március 21-én
Fotó: Balázs Attila / MTI

Borítókép: A Makovecz Imre által tervezett temesvári Új Ezredév Református Központ templomának belső tere 2019. december 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!