Ország-világ

2020.09.03. 12:15

A filmművészetis tanárok túlnyomó többsége folytatná a munkát az egyetemen

Az Origo információi szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen dolgozó filmművészetis tanárok túlnyomó többsége folytatná a munkát az új kuratórium felállása után is. Szakmai belső körökből többen jelezték, hogy a tanárok nagy része és a diákok is szívesen maradnának.

Miközben a Színház- és Filmművészeti Egyetem bizonyos körei azt próbálják elhitetni, hogy a tanárok és a diákok mindegyike ellenzi az új kuratóriumot, és képtelenek elfogadni, hogy a törvényesen megválasztott elnök, a Kossuth-díjas rendező, Vidnyánszky Attila dolgozhasson, ez meglehetősen messze van a valóságtól – írja az Origo.

A portál cikke rámutat, hogy bár a 444.hu 100 százalékos kuratóriumellenességről írt korábban, valójában szó sincs véleményazonosságról. Információik szerint ugyanis a filmművészetis tanárok döntő többsége tovább szeretne tanítani az egyetemen, és a diákok is folytatni akarják tanulmányaikat.

A kuratórium tegnap este közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy az egyetem előző vezetősége tegnap mégis hajlandó volt tárgyalni munkáltatójukkal, a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriummal (korábban az addigi fenntartó minisztériumukkal, az ITM-mel nem mindig), és marad az eddigi kancellár is:

„A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma örömmel nyugtázza, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetői elfogadták a meghívást a mai egyeztetésre, és ezzel párbeszéd indult a fenntartó és az egyetem között.

A találkozón egyértelművé vált, hogy az egyetemi vezetők szeptember hónap folyamán ellátják vezetői feladataikat, biztosítják az oktatás megkezdését, az épületek üzemeltetését, és gondoskodnak az intézmény törvény szerinti működéséről.

A kuratórium megerősítette, hogy az egyetem valamennyi oktatója folytathatja munkáját, az osztályvezetők személyében sem lesz változás.

A mai napon aláírta új szerződését, így folytatja munkáját az SZFE eddigi kancellárja, Vonderviszt Lajos. A kuratórium arra kéri az egyetem hallgatóit, hogy a higiéniai előírásokat maradéktalanul tartsák be, vigyázzanak saját és társaik testi épségére, egészségére. A hallgatókkal való egyeztetésre a kuratórium továbbra is nyitott.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!