tiszteletadás

2020.09.14. 11:53

Összemuzsikálni a nemzetet – Halmos Béla emlékkoncert

A Hagyományok Háza szeptember 19-én hangversennyel tiszteleg a legendás népzenész és kutató emléke előtt.

Összemuzsikálni a nemzetet címmel szervez koncertet a Hagyományok Háza szeptember 19-én Halmos Bélára, a sokszorosan kitüntetett prímásra és népzenekutatóra emlékezve.

A Hagyományok Háza és a Halmos Béla által alapított Hagyományok Háza Baráti Köre koncertet rendez Halmos Béla emlékére. A szeptember 19-ei hangversenyen közreműködnek többek között Sebestyén Márta, Kovács Márton, Halmos Béla-vándordíjas népzenész és a Magos Együttes, Turi András, Halmos Béla-emlékérmes népzenetanár, Szerényi Béla és fiai, a Kóborzengő, a BorFolk és az Üsztürü zenekarok.

Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása idén júniusban ünnepelte volna 74. születésnapját. A jubileumi hangverseny idén a járványhelyzet miatt elmaradt, helyette szeptember 19-én, a Hagyományok Házában emlékkoncertet tartanak a prímás tiszteletére.

Halmos Béla sok évtizedes, szerteágazó aktív tevékenysége során – mind folklórgyűjtőként, mind a városi revival mozgalom irányítójaként – fáradhatatlanul dolgozott a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért. A Sebő, majd a Kalamajka együttes prímása, a Zenetudományi Intézet munkatársa, a Táncház Egyesület tiszteletbeli elnöke, az Országos Táncháztalálkozó elindítója, a Táncház Archívum megalapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének egyik alapítója és tanára volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!