Ország-világ

2020.11.11. 09:05

Leslie Mandoki 1956-os dokumentumfilmje a Super TV2 műsorán

November 11-én este tűzi műsorra a Super TV2 Leslie Mandoki dokumentumfilmjét, melyet az 1956-os forradalomról készített. A világhírű magyar zenész új megvilágításba helyezi az 1956. októberi eseményeket.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

Az 1956-os forradalomról készített dokumentumfilmet Leslie Mandoki. A Szabadságvágy című alkotás november 11-én 23.30-kor lesz képernyőn a Super TV2 műsorán, majd könyv formájában is megjelenik. A Szabadságvágy rendezői és produceri feladatait ellátó Leslie Mandoki három neves történésszel, az amerikai Larry Schweikarttal, a német Guido Knopp professzorral és Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával közösen helyezi új megvilágításba az 1956. októberi eseményeket, azok egész Európa történelmére továbbgyűrűző hatásait – írja a TV2 közleménye.

A dokumentumfilmben korabeli szemtanúk idézik fel az október 23-i eseményeket és az azokat követő történéseket, emlékeik között kutakodva, újra átélve a forradalom által kiváltott viharos érzelmeket.

A szemtanúkon kívül még számos politikus és történelmi személyiség (többek között Mihail Gorbacsov, Bodo Hombach, Horst Teltschik, Gregor Gysi, Edmund Stoiber és Sigmar Gabriel), Leslie Mandoki munkásságához köthető művész (Peter Maffay és Till Brönner), valamint Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi izraelita közösségek elnöke és a 2019-ben elhunyt Andy Vajna producer is színesíti a historikus kitekintést. Mihail Gorbacsov kifejezetten kritikusan elemzi az orosz szerepet, de két fontos német politikus: Markus Söder bajor miniszterelnök és Armin Laschet Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke is megszólalnak a filmben.

A nyilatkozók azt is elmondják, hogy szerintük mit jelent az a szabadságvágy, amiért oly sokan feláldozták az életüket, ami egészen 1989-ig életben maradt, majd a vasfüggöny és a berlini fal lebontásában, a szabad Európa megszületésében öltött testet.

A film egyik komoly erénye – amit Angela Merkel német kancellár is kiemelt -, hogy Leslie családjának három generációját fogja össze, és ezen keresztül a német, angol, francia nézőknek engednek betekintést a magyar lélekbe. Megmutatják, hogy miért is voltak a pesti srácok a világ számára példamutatóan bátrak. Leslie Mandoki és zenekara a világjárvány előtti utolsó koncertjét a berlini fal leomlásának 30. évfordulóján adta Berlinben a német kormány részvételével, rávilágítva ezzel a magyar szabadságvágy kulcsfontosságú szerepére a berlini fal leomlásában.

A filmet gyermekeim nagyapjának ajánlom, hisz édesapám pesti srácként harcolt az orosz túlerő ellen

– mondta Leslie Mandoki, aki épp ezért gyermekeit is bevonta a film készítésébe. Fiával forgatta, a zenéjét egyik lányával együtt írta, másik lánya pedig a dramaturgiáért felelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!