gyász

2020.12.11. 14:35

Elhunyt Bartók Béla kisebbik fia, Bartók Péter

Egész életét édesapja életművének gondos feldolgozására szánta.

Elhunyt Bartók Péter – adta hírül Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja nyomán a Magyar Nemzet.

Bartók Péter, Bartók Béla kisebbik fiát december 7-én, az Amerikai Egyesült Államokban, életének 97. évében álmában érte a halál. Bartók Péter, aki egész életét édesapja életművének gondos feldolgozására és a szerzői szándék mindenek feletti megőrzésére szánta. 1924. július 31-én született, édesanyja Bartók Béla második felesége, Pásztory Edith volt.

Hosszas pereskedéssel kellett visszaszerezze az Édesapja amerikai hagyatékát bitorló ügyvédektől az őt megillető kéziratokat és örökséget. Ettől kezdve minden energiáját arra fordította, hogy Édesapja műveinek nyomtatott kiadásaiban a fellelhető hibákat és hiányosságokat kijavítsa, és elkészítse Bartók Béla műveinek helyes és hibátlan kiadásait.

A tökéletes hangfelvételek és hanglemezek megjelentetése érdekében megalakította a Bartók Records nevű magánkiadóját, a mindmáig működő kiadó később a javított kották és könyvek kiadását is elvégezte.

1988-ban – hosszas egyeztetés után – bátyjával, ifjabb Bartók Bélával közösen hozták haza az Egyesült államokból Bartók Béla földi maradványait és temettették el a Farkasréti temetőbe, ahol most is nyugszik – írja Vásárhelyi Gábor a Magyarságkutató Intézethez eljuttatott közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!