szórakozás

2020.12.17. 17:21

Országszerte kínálnak programot a közművelődési intézmények advent idején

Online programokkal, kirakatkiállításokkal, adventi játékkal és online kézműves vásárral is készülnek az adventi időszakban országszerte a közművelődési intézmények.

A közművelődési intézményhálózat a koronavírus-járvány miatti bezárások alatt is igyekszik ellátni alapvető feladatkörét: kulturális értékek és szolgáltatások közvetítésével gondozzák és gazdagítják a helyi kulturális kincseket, segítik az emberek ráhangolódását az ünnepekre – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya csütörtökön az MTI-vel.

A ceglédi Kossuth Művelődési Központ például kirakatkiállításokat szervez a Ceglédi Galériával közösen. A város használaton kívüli épületének kirakatait felhasználva mutatják be aktuális tárlataikat, egyebek mellett év végéig a Ceglédi Alkotók Egyesület kézműves mestereinek munkái lesznek láthatók. A Ceglédi Galéria szervezésében útjára indított 24 nap – 24 alkotó – 24 gondolat elnevezésű online programban minden nap kinyílik egy képzeletbeli ablak a galéria Facebook oldalán, ahol művészek és gyűjtők adventi gondolatait osztják meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Csengerben a művelődési központ az Adventi ablakok Csengerben elnevezésű programot 10 családdal közösen valósítja meg. A családok egy előre megbeszélt napon feldíszítik és fénybe öltöztetik otthonaik ablakait. A vállalkozó kedvű játékosok pedig a feldíszített ablakokról készült és beküldött fotókkal különféle ajándékokkal gazdagodhatnak.

Kecskeméten a Hírös Agóra 5 nagyobb téma köré szervezte online tartalmait. A KiállításON, ProgramON, JátékON, AjándékON és KarácsONy online programokon az érdeklődők meghallgathatják a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar adventi hangversenyét, részt vehetnek foltvarró workshopon és adakozhatnak a Cipősdoboz jótékonysági akción is. Az ünnepre való hangolódást a Kecskeméti Téli Fesztivál online programjai segítik dekorációs ötletekkel, karácsonyi ételekkel és ajándékozási tippekkel.

Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agóra hétfőnként kiállításmegnyitókkal, kedden ismeretterjesztő előadásokkal, szerdán adventi receptekkel, csütörtökön adventi kézműves foglalkozásokkal, míg pénteken adventi koncertekkel, színházi előadásokkal várják a honlap látogatóit.

Kozármisleny Művelődési Központja Hol nem volt ünnepek címmel vers- és prózaíró pályázatot indított, Vitrin PopUp néven pedig online kézműves vásárt tart Facebook oldalán, a Mislenyi Portéka Ünnepi Asztal blogban pedig tippeket adnak dekoráláshoz, ünnepi ételek készítéséhez.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a heti rendszerességgel tartott online értekezleten hétről hétre megosztja a kultúra egyes területeinek jó példáit, innovatív ötleteit azért, hogy az intézmények bátran vegyék át mások kezdeményezéseit, ezáltal segítsék egymást a lakosság kulturális kiszolgálásában – olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!