példaértékű tehetség

2020.12.04. 13:00

Tizenöt országban emlékeznek meg Cziffra György születésének századik évfordulójáról

A hazai és nemzetközi zenei élet 2021-ben a Cziffra100 programsorozattal tisztelet a zongoraművész emléke előtt.

A hazai és nemzetközi zenei élet 2021-ben a Cziffra100 programsorozattal Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, akinek születése 100. évfordulója alkalmából a 2021. február és 2022. május közötti időszakot a kormány Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába – hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Az emlékévet hagyományosan a Cziffra Fesztivál nyitja februárban budapesti koncertjeivel, majd ezt követően 2022. májusáig folytatódnak a programok.

Budapest mellett további 13 vidéki városban és 15 országban, összesen több mint 100 eseménnyel emlékeznek a világhírű zongoraművészre.

„Óriási öröm, hogy nemcsak Magyarországon, de a világ számos pontján, a legnagyobb koncerttermekben, a legismertebb művészekkel karöltve, egy óriási együttműködéssel mutathatjuk meg a világnak azt, hogy ki volt Cziffra György” – mondta a műsorban Balázs János zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője.

„Cziffra György isten áldotta tehetség volt (.), ezenkívül pedig olyan emberi tartás és művészeti krédó volt benne, ami példaértékű mindenki számára”- tette hozzá.

„Egy olyan nagyja volt a 20. századnak, akire fel kell néznünk, akit nem szabad elfelejtenünk” – hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a programban olyan világhírű művészek szerepelnek, mint Borisz Berezovszkij, Martha Argerich és Mischa Maisky.

Hozzátette: az emlékévben mutatják be a Müpában Eötvös Péter Cziffra Psodia zongoraversenyét, amelyet Cziffra György tiszteletére komponál és Balázs Jánosnak dedikál. A művet ezt követően nemzetközi turnén mutatják be a közönségnek.

A fellépő magyar kiválóságok közül kiemelte Bogányi Gergely, Miklósa Erika, Snétberger Ferenc és Szakcsi Lakatos Béla nevét.

A sorozat fókuszában azok a városok állnak, ahol Cziffra György is fellépett, így többek között London, Párizs, Nizza, Passau, Stuttgart és New York.

A Cziffra100 programsorozat magyar és nemzetközi kulturális szervezetek, intézmények összefogásával valósul meg. Az emlékévnek a klasszikus zenei élet legfontosabb koncerttermei adnak otthont, többek között a Müpa, a Zeneakadémia, a New York-Lincoln Center, a londoni Covent Garden, a genfi Victoria Hall, a párizsi Radio France és senlisi Fondation Cziffra.

Balázs János zongoraművész pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel Cziffra György emlékének ápolására, 2016-ban a MOMKult együttműködésével alapította a Cziffra György Fesztivált.

Az emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét, továbbá kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására – mondta Balázs János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!