Új lemez

2021.01.05. 11:54

Erdélyi prímásokat idéz az Arató zenekar

Tiszta forrásból varázsolhatunk hamisítatlan, szilaj táncházhangulatot otthonunkba.

Forrás: Shutterstock

Ha akad olvasóink között olyan, aki ezekben a különös időkben táncházba vágyik, annak vágya egyrészt nem tud beteljesülni, másrészt otthonában a megfelelő hangzóanyag segítségével remek esélye nyílik gyakorolni, amennyiben kellően elszánt. Aki ilyen érzelmű, és egyben emeletes házban lakik, értelemszerűen szomszédait is megfertőzheti szenvedélyével, tehát valójában népművelői kultúrmissziót teljesít, amikor egy jóízű legényes dobbantásaival megreszketteti az alatta lakó csillárját. Aki, ha igaz ember, természetesen nem kopog föl a partvissal, hogy tessék ezt abbahagyni, hanem maga is táncra perdül, hogy elkezdje kigyakorolni a maga legényesét, csárdását vagy szökőjét. Legalábbis egy képzeletbeli, párhuzamos világban, ahol él még a virtus – írja a Magyar Nemzet.

Persze hivatásos, vagy legalábbis középhaladó táncosoknak nyilván rég megvan a maguk hangzóanyaga, amire nagy szükségben otthon rophatják, nekik is jól jöhet egy kis vérfrissítésként az Arató zenekar lemeze, a Vízmelléki prímások. Hamisítatlan, szilaj táncházhangulatot varázsolhatunk bele otthonunkba – megfelelő társaság és frissítők mellett komoly házibulik fundamentuma is lehet a hangzóanyag.

Sándor István kontrás, ifj. Földesi János bőgős, és Tóth Luca Réka prímás, a lemez megálmodója, Hetényi Milán énekessel és Liber Endre cimbalmossal kiegészülve az erdélyi Vízmellék, vagyis a Kis-Küküllő mente régi prímásainak repertoárjából ad válogatást. Ennél persze valamivel többről van szó. Szászcsávás neve ugyanis már rég beleégett a népzenét szeretők, illetve az eredeti, Kárpát-medencei parasztzenével hivatásszerűen foglalkozók tudatába, ezen az albumon pedig az ugyanarról a környékről származó, kevésbé ismert muzsikusok sajátos, egyéni játékmegoldásait mutatja be az Arató zenekar. Idézzük a minimalizált népi ornamensekkel izgalmas megjelenésűvé tett lemez kísérőszövegét:

„Prímásunk, Luca a lemez megálmodásakor ezeket a periférián lévő prímásokat, úgymint a héderfáji Káló »Cuppa« József, a bonyhai Bolha Zoltán, a vámosgálfalvi Fagyula János »Gyurica« és az ádámosi Kozák József »Tar« szerette volna megmutatni. Azzal a küldetéstudattal és céllal kutatta a lemez zenei anyagát, hogy ne a legismertebb mestereket és dallamokat válogassa össze, hanem azokat, akiket nem divat játszani.”

Ez a lemez tényleg azoknak való, akik az abszolút eredeti, tiszta forrásból való népzenét keresik, akik pedig hivatásszerűen foglalkoznak vele, egyenesen kötelező. Hallunk " target="_blank" rel="noopener noreferrer">verbunkot, keservest, szökőt, pontozót, csárdást: évszázadok „bulizenéjét”, amire ugyanúgy megdobban a szívünk, és ugyanolyan erő áraszt el minket, mint a régieket.

Arató zenekar: Vízmelléki prímások. Fonó Budai Zeneház, 2020.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!