évforduló

2021.03.25. 12:43

Változatos zenei programokkal emlékezik névadójára a Bartók Rádió

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Lehel György vezényli, elhangzik a Táncszvit, a 2. zongoraverseny Kocsis Zoltán szólójával, végül pedig a Cantata profana.

Forrás: Shutterstock

Változatos zenei programokkal emlékezik csütörtökön névadójára a Bartók Rádió: Bartók Béla születésének 140. évfordulóján élő koncertközvetítéssel, valamint három különleges archív felvétellel emlékezik a csatorna – tájékoztatta az MTVA Sajtó Osztálya az MTI-t.

„A születésnapon, március 25-én amellett, hogy az élő Muzsikáló-műsorfolyamban többször is megszólal Bartók zenéje, három izgalmas, különleges hangversennyel emlékezik névadójára a Bartók Rádió.

A délben sugárzott koncertfelvételek között hallható lesz az Amszterdami Concertgebouw Zenekarának hangversenye Willem Mengelberg vezényletével: az 1939-es amszterdami koncerten mutatta be Székely Zoltán Bartók Béla 2. hegedűversenyét. A remekművet a világhírű zeneszerző Székelynek ajánlotta, így ez az archív felvétel történelmi jelentőségű” – idézi a közlemény Devich Márton csatornaigazgatót.

Ezen kívül a Bartók Rádió csütörtökön 18 órától élőben kapcsolja a Bartók Emlékházat, az ünnepi koncerten a fiatal magyar zongoristanemzedék kiemelkedő tehetsége, Balogh Ádám előadásában hallhatók Bartók-művek. Egy pontosan ötven éve, 1971. március 25-én elhangzott legendás zeneakadémiai hangverseny felvételét sugározza a csatorna 19 óra 35 perctől. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Lehel György vezényli, elhangzik a Táncszvit, a 2. zongoraverseny Kocsis Zoltán szólójával, végül pedig a Cantata profana. A két énekes szólista Réti József és Faragó András.

Bartók Béla életéről és munkásságáról az MTVA Archívuma egy online kvízt is összeállított a témában, a https://archivum.mtva.hu/stories/on-mennyit-tud-Bartok-Belarol linken tesztelhetik az érdeklődőt Bartók Bélával kapcsolatos tudásukat. Az archívum emellett egy cikket is összeállított a zeneszerzőről – áll az összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!