Elfeledett szabadalom

2021.04.11. 14:00

Fátyolüveg-technikával készült tárgyakból nyílt kiállítás

Fátyolüveg-technikával készült retró használati tárgyakat mutat be a Fátyolüveg – Egy korszak üvegbe formált karaktere, elfeledett szabadalom című kiállítás a Kiskép Galériában Budapesten.

Forrás: Kiskép Galéria

Fotó: Lukácsi Liza

A Mitter Imre ötvösművész magángyűjteményéből álló válogatás döntően Suháné Somkúti Katalin üvegművész által tervezett tárgyakat vonultat fel – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A május 7-ig nyitva tartó tárlat az esztétikai élmény mellett ízelítőt ad az 1970-es évek retró érzéséből. A kor szellemét autentikus módon megjelenítő formavilágú, jellegzetes, szikrázó színű tárgyak valamikor a mindennapi életünkhöz tartoztak – olvasható a tájékoztatóban.

A fátyolüveg-technikát hatvan évvel ezelőtt jegyezték be Veress Zoltán és Suha Zoltán vegyészmérnökök közös szabadalmaként, a világon egyedülálló magyar találmányként.

Az első, amforát idéző egyedi formákat Veress Zoltán tervezte. Suha Zoltán 1961-ben zsűrizett formái alapján a Karcagi Üveggyárban 1962-ben vette kezdetét a fátyolüveggyártás.

Suha Zoltán kollekciója 1964-ben elnyerte a Budapesti Nemzetközi Vásár nagydíját. 1967-től Somkúti Katalin üvegtervezővel együtt alakították ki a sorozatgyártás feltételeit. Tervezési elveikben törekedtek arra, hogy az anyag különlegessége bontakozzon ki és meglegyen a színharmónia.

Az egyedülálló kiállítást ide kattintva online is megtekintheti.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!