Zongoraest

2021.05.17. 11:00

Cziffra és Liszt műveket játszik Borisz Berezovszkij és Balázs János

Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora-művei és négykezes átiratok szólalnak meg Borisz Berezovszkij és Balázs János zongoraestjén június 9-én a MOM Kulturális Központban Budapesten.

Fotós: Balogh Zoltán

A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményén Borisz Berezovszkij és Balázs János a két nagy előd zongoristát próbáló átirataiból játszik négykezeseket és szólókat – közölték a szervezők.

A kulturális eseményt élőben, korlátozott számú közönség előtt rendezik meg. A belépés kizárólag saját névre szóló védettségi igazolvánnyal és személyi azonosító igazolvánnyal lehetséges.

Balázs János zongoraművész nem csupán gyermekkora példaképeként hozta vissza a köztudatba Cziffra György művészetét egy nemzetközi fesztivál formájában, hanem azért is, hogy folytathassa elődje szellemi hagyatékát, tanítsa és segítse a fiatal tehetségeket. A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny történetének legfiatalabb győzteseként zongoraművészi pályája mellett adja tovább tapasztalatait a következő generációknak.

A Moszkvai Konzervatóriumban végzett Borisz Berezovszkij a világ legkeresettebb zongoristáinak egyike. A világ olyan vezető zenekaraival lép színpadra szólistaként, mint például az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra, a New York-i és a Berlini Filharmonikusok. Kezdeményezésére jött létre a Nemzetközi Medtner Fesztivál.

Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulója alkalmából 2021-et Cziffra György-emlékévvé nyilvánította a kormány, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

Borítókép: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!