Ország-világ

2021.06.03. 13:19

Petőfi-emlékév: a költő példakép lehet az ifjúságnak

Petőfi Sándor manapság ugyanolyan értékes, mint amilyen a saját korában volt, és – életét helyesen értelmezve – példakép lehet az ifjúságnak – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere a 2022-2023-as Petőfi-emlékév kapcsán csütörtökön Kiskőrösön.

Kiskõrös, 2021. június 3. Petõfi Sándor szülõháza Kiskõrösön a Petõfi Sándor-emlékévrõl tartott sajtótájékoztató napján, 2021. június 3-án. MTI/Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Kásler Miklós szerint a 200 éve született költő a vértelen forradalmat indította el, azt a pillanatot tudta megragadni, amire régóta készültek a magyarok. Hangsúlyozta:

Petőfi Sándor gondolkodásának alapja a nemzet volt, „honfiúi szeretettel szerette hazáját, amiért mindent képes volt feláldozni, akár még az életét is”.

A fiatalságnak azt kell megértenie, hogy „a forradalmi tettek lehetnek tiszták is, mögötte nemes érzésekkel, gondolatokkal, illetve egy nemzet sorsát előrevivő mozzanatokkal” – fogalmazott a miniszter.

Kásler Miklós elmondta: minden nemzet életében vannak olyan időszakok, amikor szinte előzmények nélkül rendkívüli tehetségek jelennek meg. A reformkor páratlan koncentrációja volt a tehetséges embereknek az élet szinte minden területén. Közülük is kiemelkedett Petőfi Sándor – tette hozzá.

A miniszter szerint

Petőfi „a korszak csillaga volt, akiben a magyar nemzet saját magára ismert”. A magyar emberek olyanok szerettek volna lenni, mint Petőfi, úgy szerettek volna írni és gondolkodni, ahogy a költő tette

– fogalmazott.

Petőfi Sándor „az időn is átnyúlva” nemcsak Kiskőröst és az Alföldet töltötte be, hanem a Kárpát-medencét és az egész világot, hiszen mindenhol tisztelték, műveit számos helyen és nyelvre lefordították.

Rideg László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Domonyi László polgármester (b-j) a Petőfi Sándor-emlékévről tartott sajtótájékoztatón a városháza dísztermében Kiskőrösön 2021. június 3-án
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón közölte: a nemrégiben megalakult megyei Petőfi emlékbizottság koordinálja a Talpra magyar! elnevezésű megyei programsorozatot, amely a Petőfi-jubileum méltó megünneplése érdekében az emlékév szinte minden napjára tartogat majd egy-egy programot.

Kiemelte: a bicentenáriumra új weboldal is készül, a www.petofi200.hu, amely tartalmazza majd a megyében szerveződő valamennyi rendezvényt, de ajánlót nyújt a Petőfihez köthető látnivalókról, gasztronómiai különlegességekről, túrákról, a költő korát bemutató érdekességekről is.

Petőfi Sándor szülőháza Kiskőrösön a Petőfi Sándor-emlékévről tartott sajtótájékoztató napján, 2021. június 3-án
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A kampány része két kisfilm is: az egyik az utca embereit kérdezi Petőfiről, Petőfivel kapcsolatos gondolataikról, míg a másik egy időutazás, az elmúlt 200 év eseményeit láttatja Petőfi Sándor szemén keresztül.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere emlékeztetett arra, hogy a város 1880. október 14-én kapta meg azt a máig tartó feladatot, hogy őrizze és ápolja Petőfi Sándor örökségét, kultuszát. Mint mondta, bízik abban, hogy Kiskőrös nemcsak aktív részese lesz a költő születésének 200. évfordulóját megünneplő programsorozatnak, hanem Petőfi Sándor szülővárosaként fő helyszíne is a megemlékezésnek.

A városban a Petőfi-szülőház megnyitásának 140 éves évfordulója alkalmából 2020 októberében emlékbizottságot hoztak létre. A grémium tagjainak a feladata a Petőfi-jubileumhoz kapcsolódó, a településen megvalósuló programok, események és látnivalók megtervezése.

Borítókép: Petőfi Sándor szülőháza Kiskőrösön a Petőfi Sándor-emlékévről tartott sajtótájékoztató napján, 2021. június 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!