Bárdos Artúr emlékére

2021.08.10. 11:21

A rejtélyes sorsú hagyaték címmel nyílik virtuális kiállítás

A tárlat a közelmúltban felfedezett fényképekből, levelekből, plakátokból és egyéb dokumentumokból lett összeállítva.

Virtuális kiállítással tiszteleg Bárdos Artúr, a 20. századi magyar színháztörténet kimagasló alakja előtt halálának 47. évfordulóján az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

Az intézmény ismertetője alapján Bárdos Artúr rendező és színházigazgató 1948. október 21-én mondott le a Belvárosi Színház vezetéséről, majd az Amerikai Egyesült Államokba utazott, ahol politikai menedékjogot kért. Hivatalos útlevéllel hagyta el Magyarországot, de nem tervezte a visszatérést. Mivel csak néhány könyvet vihetett magával, könyvtárának legértékesebb részét biztonságba helyezte, csakhogy a teljes hagyatéknak nyoma veszett.

A közelmúltban viszont kiderült, hogy Bárdos Artúr egyik barátjának, Zsebők Zoltán Kossuth-díjas magyar orvosnak a gondjaira bízta értékes emlékeit, amelyek a radiológus házának a padlásán lapultak évtizedeken át. Így végül olyan kéziratok, dokumentumok és fotográfiák kerültek az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tulajdonába, amelyekről még Bárdos Artúr fiai sem tudtak.

Bár a teljes anyag feldolgozása még folyamatban van, A rejtélyes sorsú hagyaték című virtuális kiállítás már elérhető az esemény honlapján keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!