Gyerekeknek szól

2021.08.21. 15:18

Augusztus végén rendezik a Kalandra Fül Fesztivált

Zenei programok, kreatív foglalkozások és hangszersimogató is várja a családokat augusztus 28-29-én a Budapest Music Centerben (BMC) az Óbudai Danubia Zenekar Kalandra Fül Fesztivál elnevezésű rendezvényén.

A fesztivál délelőttjein a zenekar saját ifjúsági produkciói láthatók, emellett három előadás kifejezetten erre az alkalomra készül koprodukcióban. Az utolsó program – Tallér Zsófia Leánder és Lenszirom – a Magyar Állami Operaház vendégelőadása, amelyet az Eiffel Műhelyházban láthat a közönség Hamar Zsolt vezényletével.

A közös produkciók között szerepel a Kárász Eszterrel és az Eszterlánc Mesezenekar tagjaival készülő előadás. A második nap délutánján a Superar nemzetközi gyermekkórussal lép fel a kamarazenekar, amelynek dalait Ott Rezső zeneszerző hangszereli gyermekkarra és zenekarra. A koncerten fellép néhány, a Máltai Szimfónia programban résztvevő gyermek is.

Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző mesejátékát, a Grimm testvérek történetéből készült Jancsi és Juliskát szintén a zenekar tagjainak közreműködésével viszik színpadra, az előadást Kiskovács Eszter grafikus élő illusztrációja kíséri majd.

A fesztivál mindkét napján lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni. Ilyen például Lakatos György fagottművész hangszersimogatója, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a fúvós hangszerekkel. A Szigetkék Alkotóműhely foglalkozásán az érdeklődők különböző kreatív képző- és iparművészeti technikákat fedezhetnek fel, a műhely vezetője Balla Vera képzőművész. A Pagony Kiadó gyermek- és ifjúsági könyveinek megismerésében meseolvasók is segítenek az erre a célra kialakított csendszobában.

Folytatódik a hallásvédelemmel kapcsolatos érzékenyítés is, a gyerekek számára készített eszközök segítségével hívják fel a figyelmet a hallásvédelem fontosságára.

A BMC előterében több alkalommal élő zeneautomaták fogadják a közönséget, a különböző külső helyszíneken pedig pop-up produkciók, villámkoncertek színesítik a programokat.

Európai szinten is ritkaságnak számít a kifejezetten a fiatal korosztályt célzó klasszikus zenei esemény. A fesztivál azon túl, hogy értékes információkat, minőségi zenei élményt nyújt – mindezt a célcsoport számára leginkább befogadható módon -, fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!