egyedülálló panorámával

2021.08.08. 08:40

Kilátó épül a tolnanémedi Nebojsza-dombon

Kilátó és kereszt épül a Tolnanémedihez tartozó Nebojsza-dombon, amely egy bronzkori földvár maradványából alakult ki.

Az idegenforgalmi fejlesztést a község önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 150 millió forintos támogatásával valósítja meg.

Vigh László (Fidesz-KDNP), Tolnanémedi polgármestere elmondta: a 12 méter magasra tervezett építményről egyedülálló panoráma nyílik majd a Balatontól Dunaújvárosig terjedő területre. A jelenleg is közösségi helyként használt Nebojsza-dombhoz utat, parkolókat, játszóteret építenek. Felállítanak továbbá egy öt méter magas keresztet, a domb így keresztény zarándokhellyé is válhat. A létesítmények jövő őszre készülnek el – tette hozzá.

Az egykor csaknem 8000 négyzetméter területű földvárat régészeti kutatások szerint a korai és a középső bronzkorban, a kisapostagi vagy a mészbetétes kultúra idején építhették meg.

A vár lepusztult állapotban is sok évszázadig menedéket nyújthatott a környék lakóinak, a domb nevét – amely azt jelenti: ne félj! – a török időkben a görbői szlávok vagy pincehelyi rácok adhatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!